Bin Laden u Jugoslaviji kupovao oružje

Osama bin Laden u Zagrebu je boravio 1986. godine zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara, za tadašnje borce u Avganistanu protiv sovjetske okupacije, a u zagrebačkom naselju Borovje za vreme rata u BiH kupio je šest stanova, kojima su danas vlasnici nepoznati, piše Večernji list.

Osama bin Laden u Zagrebu je boravio 1986. godine zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara, za tadašnje borce u Avganistanu protiv sovjetske okupacije, a u zagrebačkom naselju Borovje za vreme rata u BiH kupio je šest stanova, kojima su danas vlasnici nepoznati, piše Večernji list.

List je lane objavio tajni dokument Savezne direkcije za promet roba (SDPR) iz 1986. u kome se potvrđuje da je Osama bin Laden te godine boravio u Zagrebu i Beogradu zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara. U dokumentu se, do juče najtraženiji terorista današnjice, opisuje kao 29-godišnjak ugodne spoljašnosti i pristojnog ponašanja, koji se mladalačkom ideologijom i porodičnim novcem zalagao za isterivanje sovjetskih okupatora iz Avganistana.

Dogovor je bio postignut nakon uplate 100 miliona dolara u zagrebačkoj podružnici Beobanke. Bin Ladenu je preko riječke luke do Karačija u Pakistanu, a odatle do Avganistana isporučeno sve najmodernije naoružanje koje je tražio.

Za vreme rata u BiH Osama bin Laden je preko humanitarne organizacije Movafak, koja je delovala u Zagrebu, a čiji je direktor bio Sudanac Al Obid, slao borce i novac za rat u BiH. U međuvremenu je Al Obid uhapšen i odveden u zatvor u Guantanamu kao pripadnik Al-Kaide.

Preko iste organizacije Movafak Bin Laden je kupio šest stanova u zagrebačkom naselju Borovje. Vlasnici stanova danas su nepoznati, piše Večernji list.

  • janko

    03.05.2011 18:17
    @animalac
    prava ser.enda, pise sta mu odgovara... a sta je sa "bin Laden te godine boravio u Zagrebu i Beogradu zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara" (sediste firme je u bgd, postoji jos i sada). ma, vi ste svi talibani i alkaide... a za ono "Do sada sam mislio da si lud, a sada vidim da si i opasan", lud je onaj koji je vas napr.vio. ali sta ocekivati od serBendi, daju podrsku ubicama, prodaju oruzje ubicama, hvale ubice, podrzavaju ubice u njihovom radnjama... i ja nikada ne gledam u tudje dvoriste dok ne pocistim svoje, jel' tako animalac.... ziv nam bio ti sto godina, barem cemo uvek imati naci-fasizma sa pravdanjem "i oni su".
  • gde ste patriJote?

    03.05.2011 15:38
    Direktor Beobanke je tada bio Slobodan Milošević.
  • evo ih opet

    03.05.2011 15:25
    Anonimuse, nisi pročitao u vesti da je Osama bio i u Beogradu, da je sve išlo preko Beobanke, da je oružje prodala namenska tj. SDPR? U isto vreme kada ste pisali memorandum 1986. prodavali ste oružje Osami da nijime ubija Ruse. To je fakat, a vi sad negirajte. Tito je bio mrtav već 6 godina. Srbija je samostalno to radila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.