Zbog gurua koji je umro od virusa korona, najmanje 15.000 osoba u karantinu

Najmanje 15.000 ljudi na severu Indije stavljeno je u karantin, jer se sumnja da ih je virusom korona zarazila jedna osoba, zaraženi guru koji je potom preminuo.
Zbog gurua koji je umro od virusa korona, najmanje 15.000 osoba u karantinu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Guru Baldev Sing (70) odmah po povratku iz Italije i Nemačke, propovedao je u 15 sela u indijskoj saveznoj državi Pendžab gde pretežno žive siki.
 
U međuvremenu se razboleo i umro. To je izazvalo ozbiljnu uzbunu u Indiji.
 
Lokalne vlasti su organizovale specijalne dostave hrane meštanima koji su stavljeni u još stroži karantin od onoga koji je u sredu uveden u celoj Indiji.
 
"Prvo od tih 15 sela je zatvoreno 18. marta. Procenjujemo da je u karantinu između 15.000 i 20.000 meštana", rekao je neimenovani lokalni zvaničnk i dodao da je medicinsko osoblje spremno za pružanje pomoć.
 
Do sada je 90 osoba koje je bilo u direktnom kontaktu sa guruom, zaraženo koronavirusom. Očekuju se rezultati za još 200 osoba iz tih sela, za koje se sumnja da su bili u neposrednom kontaktu sa propovednikom.
 
Guru i njegova dva saradnika, takođe zaražena virusom, nisu poštovali samoizolaciju po povratku iz Evrope, već su odmah počeli da obilaze sela. Taj slučaj je zaprepastio Indiju, a jedan lokalni popularni pevač je napisao pesmu posvećenu guruu, sa stihovima u kojem se navodi da je guru išao po selima i širio virus.
 
Lokalna policija Pendžaba pozvala je građane da slušaju baš tu pesmu koja treba da služi kao upozorenje.
 
U Indiji, sa 1,3 milijarde stanovnika, registrovane su 873 zaražene osobe od kojih su 19 umrle. Stručnjaci smatraju da je broj inficiranih verovatno mnogo veći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet