U Poljskoj predlog glasanja pismom na predsedničkim izborima

Vladajuća stranka Poljske razmatra mogućnost da građani glasaju na predsedničkim izborima 10. maja tako što bi poštom slali glasove, uprkos kritikama da bi izbore trebalo odložiti zbog epidemije koronavirusa, prenosi Rojters.
U Poljskoj predlog glasanja pismom na predsedničkim izborima
Foto: Pixabay
Vladajuća stranka Zakona i pravde podnela je u utorak nacrt zakona kojim se omogućava glasanje pismom.
 
Svaki glasač moći će da glasa bez ličnog odlaska na biračko mesto. Ovo pravilo će se primeniti samo jednom, tokom predsedničkih izbora 2020. godine, navodi se u nacrtu zakona. U ovom trenutku, samo Poljaci stariji od 75 godina i oni sa određenim medicinskim problemima mogu da glasaju pismom.
 
Poljska je ovog meseca održala lokalne izbore u pojedinim oblastima, a ljudi na biračkim mestima imali su maske, gel za dezinfekciju ruku i rukavice za glasače. Ta zemlja je potvrdila 2.215 slučajeva korona virusa i 32 smrtna slučaja, a građanima je dato uputstvo da nose rukavice u kupovini, zatvoreni su svi parkovi, hoteli, a maloletna lica ne mogu izlaziti iz kuća bez pratnje odraslih.
 
Kritičari, uključujući i komesara za ljudska prava te zemlje Adam Bodnar, navode da izbori mogu biti pretnja zdravlju i bezbednosti glasača ukoliko budu održani, a nedavna istraživanja pokazuju da većina Poljaka želi odlaganje predsedničkih izbora.
  • Aleksandar 974

    31.03.2020 20:23
    Kod nas bi trebalo otkazati izbore,zbog love,ne treba nam dodatni trosak.
    Svakako ce pobediti onaj cije ime ne sme da se spominje.Mozda i iskoriste ovo vanredno stanje pa ga proglase za dozivotnog.e sad ako je besmrtan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.