Uplašene italijanske blagajnice na udaru zaraze, iscrpljene su i paranoične

Kupci guraju kolica, dodiruju namirnice, čak i liznu prste pa traže pare i kartice po novčanicama. Bilo koji može biti zaražen virusom korona i da ga prenese.
Takve misli opsedaju mnoge prodavačice i prodavce u prodavnicama mešovite robe i supermarketima u Italiji, najteže pogođenoj zemlji u Evropi. Mnogi među njima osećaju se iscrpljeno, nezaštićeno i izloženo virusu.
 
"Bojimo se da ćemo nešto odneti kući", rekla je AFP-u 31-godišnja Pijera, blagajnica koja desetak godina radi skraćeno radno vreme u supermarketu u Novari.
 
U tom gradu zapadno od Milana prošle nedelje je od virusa korona umro 33-godišnji pripadnik obezbeđenja supermarketa.
 
U Breši u Lombardiji, glavnom žarištu u zemlji, umrla je i jedna 48-godišnja blagajnica, što dovodi u pitanje delotvornost mera preduzetih u cilju zaštite radnika.
 
Sindikati veruju da je još radnika u prodavnicama umrlo od virusa korona, a da se za to i ne zna.
 
Provodeći sate na kasama, popunjavajući police okruženi kupcima, prodavcu su na "prvoj liniji".
 
Pijera je, naravno, dobila gel za dezinfekciju, rukavice i masku, koju doduše mora sama da pere da bi mogla ponovno da je koristi. Prošle nedelje uprava je postavila i ploče od pleksiglasa ispred svake kase.
 
Trgovci se često žale da kupci i dalje dolaze u kupovinu svaki dan, povećavajući rizik od prenošenja virusa.
 
"Kupuju stvari koje ja u krizi ne bih kupovala", čudi se Kijara, kasirka u središtu Rima. "Suši, Nutelu, pivo..."
 
Najviše je šokira neodgovorno ponašanje nekih ljudi prema zarazi s obzirom na to da je u Italiji zaraženo već više od 115.000 ljudi, a umrlo je više od 13.000. Neki dolaze porodično, drugi se previše približavaju prodavačicama, a da i ne govorimo o onima koji prvi liznu prste pa broje novac.
 
U Španiji, drugoj zemlji najteže pogođenoj pandemijom nakon Italije, blagajnice su vrlo svesne rizika od zaraze.
 
"A kupci, kako koji...", rekla je Ana Belen, koja već 26 godina radi kao blagajnica u "Alcorconu", 13 kilometara od Madrida. "Ne mogu se porediti kasirka sa zdravstvenim radnicima, ali recimo da nismo zaista u potpunosti svesni da ih treba zaštititi, i jedne i druge. Neki kupci još svaki dan dolaze u supermarket kao na izlet...", rekla je 46-godišnja Belen, sindikalna poverenica za prevenciju u madridskoj regiji, najteže pogođenoj u zemlji.
 
Belen uvodi nove preventivne mere u tom supermarketu u "Alcorconu". 
 
"Sada 90 odsto blagajnica nosi rukavice, maske. Na podu su iscrtane linije za držanje razmaka, postavljene su pregrade, gel za dezinfekciju, preporučuje se plaćanje karticama...", kaže Belen.
 
Italijanski sindikati traže skraćeno radno vreme
 
Italijanski sindikati zatražili su od vlade da skrati radno vreme kako bi se smanjila izloženost trgovaca, ali je premijer Đuzepe Konte 21. marta obećao da će prodavnice ostati otvorene.
 
Dve najpogođenije regije, Lombardija i Pijemont, preporučile su da se na ulazu u prodavnice proverava telesna temperatura kupaca, ali samo nekolicina je to poslušala.
 
Glavno italijansko udruženje velikih kompanija za maloprodaju "Federdistribuzione" svojim članovima nije propisalo posebna pravila u vezi sa virusom korona. Svaki trgovinski lanac ima sopstvena pravila: panoe koji pozivaju na poštovanje razmaka, nošenje rukavica i maski, ograničenje broja kupaca.
 
"Želim samo da me poštuju"
 
Kao i mnogi, Kijara živi u stalnom strahu od dodirivanja nečega ili nekoga zaraženog.
 
"Počnete da razmišljate 'Oh, Bože, dodirnula sam lice', postajete malo paranoični", rekla je.
 
Pijera kaže da mora biti hrabra da ode na posao svaki dan.
 
"Neki govore da smo heroji, ne mislim tako, samo radimo svoj posao (...) Ne želim da budem heroina, želim samo da me poštuju."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet