Afričke elite primorane da se leče u svojim zemljama zbog zatvorenih granica

Pandemija korona virusa mogla bi da umanji jednu od većih nejednakosti u Africi, gde neki od šefova država i pripadnika društvenih elita kada im zatreba lečenje idu u Evropu ili Aziju, što je njihovim građanima nemoguće.
Afričke elite primorane da se leče u svojim zemljama zbog zatvorenih granica
Foto: FoNet/AP
Lideri zemalja od Benina do Zimbabvea lečili su se u inostranstvu dok su njihovi slabo finansirani zdravstveni sistemi išli od jedne do druge krize. Predsednici Nigerije, Malavija i Zambije su među onima koji su umrli van svojih država.
 
Takva praksa je toliko ozloglašena da je južnoafrički ministar zdravlja pre nekoliko godina rekao da Afrika "treba da se stidi". "Mi smo jedini kontinent čiji lideri na lečenje idu van kontinenta", rekao je tada Aron Motsoaledi.
 
Danas talas globalnih ograničenja putovanja preti onemogućavanje te opcije za niz starih afričkih lidera. Više od 30 međunarodnih aerodroma u Africi, od ukupno 57, zatvoreno je ili je uvelo stroga ograničenja letova, navodi američki Stejt department. U pojedinim trenucima je nebo iznad Afrike bilo gotovo prazno.
 
"Kovid-19 je šansa za naše lidere da preispitaju prioritete", kaže Livingston Sevanjana iz Fondacije za ljudska prava, organizacije koja odavno poziva afričke zemlje da više ulažu u zdravstvo. Taj poziv ipak nije urodio plodom, iako se kontinent bori s ozbiljnim krizama poput smrtonosnih epidemija ebole i pošasti malarije i HIV-a.
 
Afrika na zdravstvo izdvaja oko pet odsto BDP-a, što je oko polovine svetskog proseka. To traje uprkos obećanju članica Afričke unije, datom 2001, da troše mnogo više. Novac se nekad preusmeri na bezbednost ili prosto proneveri, pa su nestašice uobičajene.
 
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Etiopija je 2015. imala samo tri bolnička kreveta na 10.000 ljudi, u odnosu na desetine u SAD i Evropi. Centralnoafrička republika je u zemlji imala samo tri respiratora. Lekari u Zimbabveu su pričali da su ljude operisali goloruki jer nisu imali rukavice.
 
Stručnjaci upozoravaju da će mnoge zemlje biti u velikim problemima ako se korona virus raširi, što je već veoma blizu. U Burkini Faso je zaraženo nekoliko ministara, kao i najbliži savetnik predsednika Nigerije. Jedan savetnik predsednika Konga je umro. Novi korona virus kod većine ljudi izaziva u najgorem slučaju umerene simptome.
 
"Ako testiranje u nekoj zemlji pokaže da ste pozitivni, treba da se lečite tu. Nije u pitanju smrtna presuda", navodi šef Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Džon Nkengasong.
 
Neki Nigerijici su zabrinuti da bi njihov predsednik Muhamadu Buhari mogao biti među žrtvama virusa. Nakon što je Buhari više puta nestajao iz javnosti, pa i zbog višenedeljnog lečenja neidentifikovanih zdravstvenih problema u Londonu, mnogi su na Tviteru upitali zašto se nije obratio naciji dok broj zaraženih raste. Buharijev kabinet je odbacio sve špekulacije kao glasine. Kada se najzad pojavio, objavio je da su suspendovani svi letovi privatnih aviona. Međunarodni aerodromi su od ranije zatvoreni.
 
Kao još češći putnik u inostranstvo, 87-ogodišnji predsednik Kameruna Pol Bija se suočava sa sve češćim kritikama zbog nepojavljivanja u javnosti otkako se virus pojavio u zemlji. Juče je broj zaraženih prešao 500, što je drugi najveći broj u podsaharskoj Africi, posle Južne Afrike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.