Do kada će Švedska primenjivati liberalni model u borbi s korona virusom?

U Švedskoj kafići rade, ali nisu puni. Ulice su proređene, transport je proređen, tako da se restriktivne mere primenjuju u manjem obimu, rekao je za RTS ambasador Srbije u Švedskoj Dragan Momčilović.

Dodaje da švedski premijer posebno apeluje na individualne mere kojih se Šveđani pridržavaju.

Od prvog registrovanog slučaja 4. februara, u narednih mesec dana, broj obolelih od kovida-19 je bio svega 60. Međutim, od 4. marta do danas broj zaraženih je premašio 6.000. Zato se Vlada odlučila za strategiju poravnavanja krivulje zaraze.

"Mi očekujemo da to bude scenario poput britanskog i holandskog, gde se postepeno te mere zaoštravaju, ali švedski premijer nije naveo nijednu konkretnu meru, već je pomenuo određeno zaoštravanje", kaže ambasador.

Navodi da švedska vlada donosi odluke u skladu sa preporukama vodećih medicinskih eksperata.

"Treba da se zna da u Švedskoj postoje vodeće medicinske ustanove kao što je Karloanski institut koji predlaže dodelu Nobelove nagrade u medicinskoj struci. Dakle, Švedska ima vodeće medicinske stručnjake. Manji deo medicinskih stručnjaka upućuje kritike, apele da se pooštre određene mere. Međutim, još uvek vodeći stručnjaci smatraju da su ovo adekvatne mere. Nedavno je grupa ambasadora zemalja članica EU postavila upit vodećem švedskom medicinskom ekspertu zašto se primenjuje ovakav liberalan model i njegov odgovor je bio: 'Radimo na jačanju kolektivnog imuniteta'. Znači zaključak je da to do kog momenta će Šveđani prihvatiti ovaj liberalni pristup zavisi od broja obolelih", navodi Momčilović.

"Švedska stoji relativno dobro, jer nije veliki broj zaraženih. E sad, zavisi od razvoja epidemije. U Švedskoj se prave respiratori, tako da u ovom trenutku postoji dovoljno medicinske opreme, mada postoje zamerke i određenih lekara u bolnicama da bi i tu situacija trebalo da se promeni", dodaje ambasador Srbije.

  • novosadjaninin

    06.04.2020 18:26
    @Mia, @ns, @Android 17
    @Mia "statistika je sledeća - Švedska ima nešto više od 10 milona stanovnika, do sada ima više od 6500 obolelih i 391 osoba je preminula"

    Jeste, ali Švedska je testirala skoro 37.000 ljudi, a Srbija 8.500. I nemaju 10 mil. stanovnika, kao što ni Srbija nema 8,7 mil. Srbija sigurno ima mnogo veći broj zaraženih, i procenat otkrivenih je manji nego u drugim državama koje više testiraju, uzmimo primer Slovenije koja je istestirala preko 28.000 ljudi (i ima oko 2 mil. stanovnika) i poslednjih dana otkriva 20-40 novih slučajeva dnevno (na preko 1000 testiranih) a kod nas je oko 300 novih svakog dana. Nije li predsednik rekao da je oko 7% onih koji su se vratili u Srbiju zaraženo? Od njih 380.000 to je preko 25.000. A gde je cela njihova rodbina koju su obišli čim su se vratili... Jeste paušalno, ali samo tema za razmišljanje koliko je potencijalno neotkrivenih. Mnogi su verovatno već i ozdravili ni ne znajući da su bili zaraženi.
    Drugo, (@ns, @Android 17) da bismo primenjivali švedske mere, sem mentaliteta treba nam i švedska proizvodnja medicinskih uređaja i švedsko zdravstvo. Kada bi se svi zarazili, da eto formiramo kolektivni imunitet, toliki bi bio pritisak na zdravstveni sistem da se najvećem broju kritičnih slučajeva ne bi moglo pomoći, oni bi umrli, i eto italijanskog scenarija. I šveđani će pooštriti mere čim se približe maksimalnim kapacitetima svog zdravstvenog sistema.
  • wtf

    05.04.2020 13:28
    Zanimljivo da Švedska trenutno ima 6443 obolela i 373 umrlih, dakle stopa smrtnosti im je 5.8%. Mi imamo 1624 obolela i 46 (?) umrlih, što znači da nam je stopa smrtnosti trenutno 2.8%.

    Prilično iznenađujuća statistika.
  • Verica

    05.04.2020 12:18
    @Mia Elonomija ili čovek
    A da ipak malo razmisliš i ne upoređuješ neuporedivo?
    Švedska je prve slučajeve imala 4. februara, i za mesec dana imala 60 bolesnih, sada 6443!
    U Srbiji od 6.marta(diskutabilno), prvi slučajevi, za mesec dana 1624, za sledeći mesec..???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet