Za tri meseca blokade Hrvatska će morati da se zaduži oko 10 milijardi evra

Za tri meseca blokade Hrvatska će morati da se zaduži oko 10 milijardi evra (75 milijardi kuna), piše danas zagrebački Večernji list, navodeći da novca na tržištu ima, ali je pitanje pod kojim se uslovima mogu realizovatii nova zaduženja.

Ministarstvo finansija je, kako navodi taj list, već nabavilo prvih šest od 65 milijardi kuna, koliko će iduća tri meseca država morati da posudi za funkcionisanje hladnog pogona, otplatu 20 milijardi kuna starog duga i za pokriće osnovnih troškova: plata, penzija, socijalnih davanja, pojačanih izdataka u zdravstvu i ostalim javnim službama koje se nalaze na prvoj liniji obrane od virusa korona.

Ministar finansija Zdravko Marić je u intervjuu za Večernji list rekao da tih 65 milijardi kuna predstavlja 45 odsto planiranog državnog budžeta za ovu godinu.

Taj novac će se najpre tražiti na domaćem tržištu, kod banaka, penzijskih i investicionih fondova.

Tek nakon toga Hrvatska će pokušati da svoje hartije od vrednosti ponuditi i na međunarodnom tržištu, gde se očekuje neviđena gužva.

Svoj prvi "korona" kreditni aranžman Hrvatska dogovara sa domaćim bankama, a poslužiće za isplatu taprilskih plata i penzija, prenosi Hina pisanje Večernjeg lista.

Zagrebački dnevnik prenosi i ocenu analitičara Ekonomskog instituta u Zagrebu Željka Lovrinčevića da brojka od 65 milijardi kuna nije konačna te da joj treba pridodati još desetak milijardi, koliko će morati da se zaduže lokalne jedinice i javna preduzeća.

Rupa će, dakle, biti teška 10 milijardi evra samo za tri iduća meseca, od čega RH može računati na nešto više od jedne milijarde evra iz evropskih fondova, piše zagrebački dnevnik.

Nove finansijske potrebe države težiće 75 milijardi kuna samo u optimističnom scenariju da će blokada privrede trajati najduže tri meseca, navodi Večernji list.

  • Ja

    20.04.2020 21:50
    Mislim
    Da Srbija..teskom mukom ..posle svega sto je 90tih prozivjela od sankcija do Nato bombardovanja....ide napred....iako narod tesko zivi...Dok gradani Hrvatske su u vecim kreditima....realno stanje ce se tek vidjeti..mozda iduce godine....Mislim da bi rezultat mogao biti priblizno jednak..Usvakom slucaju..lose za obadva naroda i radnicku klasu
  • Luka

    07.04.2020 16:43
    I dobro da nam je velika brodogradnja propala, pa velika brodogradnja nas je koštala više nego što je zarađivala, da ne govorim o državnim jamstvima koja su se štancala za njih. I dalje postoji veliki broj manjih i srednjih brodogradilišta koja su fokusirana na jahte, jedrilice i srednje brodove što ide poprilično dobro. Što se tiče mantre da Hrvatska nema industrije, pa koje su onda hrvatske firme pokupovale vašu proizvodnju ... Ima u hrvatskoj dobre industrije, ne više komunističkih mastodonata, ali srednje i manje industrije ima dosta. Sama činjenica da turizam sudjeluje u BDP-u s 20% znači da na ostale grane otpana nešto većih 80% ...
    Također, možda na stol opet dođe i monetizacija autocesta za koju su nam nudili 4-5 milijardi eura ovisno o tome na koji rok bi se dala koncesija (30-50 godina). Također HNB ima 19 milijardi eura rezervi i sigurno će otkupljivati državne obveznice. Mirovinski fondovi raspolažu s 15 milijardi EUR kapitala i već su najavile otkup udjela u državnim firmama kako bi država došla do kapitala. Na kraju tu su i hrvatske banke koje imaju nekih 5 milijardi EUR na raspolaganju za financiranje (uključujući i milijardu koju im je nedavno otpustila HNB) države i privrede ... Tako da mislim da i neće bit neki problem doći do novaca na domaćem tržištu.
  • Ne brini za nas

    05.04.2020 23:31
    Ja@,jos uvijek imamo i bez turizma snazniju industriju od vas u Srbiji. A gradjani imaju oko 30.000.000.000 ( trideset milijardi eura ) stednje samo u bankama. Kapitala ima kod nas, ne brini a prirodna bogatstva nam daju za pravo da nikad necemo postati Srbija. Lp za NS :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet