Doktorke sa Oksforda: Vakcina je već u proizvodnji, slede klinička ispitivanja

Pronalaze se zdravi volonteri, godina između 18 i 55 kako bi se na njima testirala vakcina nakon inicijalnog skrininga, kažu za portal Danas dr Marija Zarić i dr Sandra Belij-Rammerstorfer, koje rade na traženju vakcine protiv Covida 19.

Dr Marija Zarić i dr Sandra Belij-Rammerstorfer deo su tima instituta Džener Univerziteta u Oksfordu i rade na razvoju vakcina. Obe se bave imunološkim aspektima vakcine.

Naučnici širom sveta, kažu one, naporno rade na razvoju vakcine kako bi se sprečio Covid 19, ali treba mnogo toga da se uradi.

"Naš tim iz Oksforda je započeo rad na dizajniranju vakcine 10. januara ove godine. Korona virus ima na svojim spoljnim površinama proteine koji se zbog svog karakterističnog izgleda opisuju kao “šiljci”. Na osnovu ranijih ispitivanja koja su naučnici radili na drugim virusima iz familije korona virusa zaključeno je da su ovi šiljci’ dobra meta za vakcinu“, objašnjavaju njih dve.

Nakon vakcinacije, imuni sistem stvara specifičan i dugotrajni imunski odgovor na ovaj “šiljak” korona virusa, koji ima sposobnost da prepozna, napadne i uništi korona virus ako kasnije inficira organizam.

"Ova vakcina protiv Covid 19 zapravo nosi genetsku informaciju površinskih “šiljaka” unutar platforme koja je već odavno dobro razvijena i proučavana u Džener institutu. Platforma je zasnovana na adenovirusnom vektoru koji od jedne doze proizvodi snažan imunski odgovor, pri čemu je ovaj vektor dizajniran tako da ne može da se umnožava u organizmu, već samo sprovodi informaciju od interesa, u našem slučaju informaciju o šiljcima korona virusa", navode one.

Prikupljaju se zdravi volonteri starosne dobi između 18 i 55 godina, koji će, ako prođu skrining, biti prvi na kojima će se testirati nova vakcina.

Vakcina je već u proizvodnji.

Vakcina se, kažu, proizvodi prema standardima dobre kliničke prakse na Univerzitetu Oksford.

Razgovor u celini pročitajte na sajtu Danasa.

  • Očekivano

    05.04.2020 14:16
    Hoće li biti prisilna?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.