Kurc: Ko priča da virus korona nije opasniji od gripa, taj je glup

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da koncept imunizacije kroz puštanje širenja koronavirusa ne bi funkcionisao i da je zbog toga srećan što je išao putem restriktivnih mera.
Kurc je za dnevnik ORF-a povodom njegove ranije izjave da Austriji predstoji "oluja", kazao da je oluja u toku, ali srećom ne u Austriji, već u drugim zemljama.
 
"Vidimo da je Austrija dobro prošla kroz ovu krizu, dok divlja teška oluja u drugim zemljama. Nadam se da ćemo biti pošteđeni najtežeg. Ali to je moguće samo ako ostanemo disciplinovani kao do sada", objasnio je on.
 
Kurc je rekao da je vlada napravila plan labavljenja mera, nakon što je utvrđeno da je stopa zaraženosti stanovništva u domenu promila, odnosno nešto ispod jedan odsto.
 
Kaže da će, na dalje delovanje, uticati različiti parametri, kao što su stopa smrtnosti, broj osoba na intenzivnoj nezi, koliko je hospitalizovanih, kao i rezultati testiranja.
 
Ali pošto je poznato da 80 odsto ljudi nema nikakve simptome, te rezultate treba preračunati uzimajući i to u obzir.
 
"Ako se promeni trend, onda ćemo povući ručnu", poručio je on.
 
Na kritike pojedinaca da koronavirus nije ništa opasniji od gripa, Kurc je jasno poručio: "Ko to priča, taj je glup."
 
"Nervirao sam se od samog početka što se koronavirus poredio sa gripom. Smrtnost kod koronavirusa je znatno veća. Kod gripa ne mogu da se setim da se ikada postavilo pitanje da li su kapaciteti na intenzivnoj nezi dovoljni. Takođe, korona se brže širi, a i protiv gripa postoji vakcina", rekao je on, dodajući da te dve bolesti ne mogu da se porede.
 
Kaže da je restriktivno delovanje austrijske vlade spasilo živote, jer su sve studije pokazale da bi, da nisu preduzete te mere, bilo na stotine hiljade mrtvih.
 
"Uostalom, mnogi nas kopiraju. Bilo je onih koji su, kao u Velikoj Britaniji i Holandiji, hteli da idu drugim pravcem, ali su promenili strategiju u borbi protiv korone", podvukao je Kurc.
  • @Sinisa

    07.04.2020 20:47
    Stane tako što se uvedu ekstremne mere zabrane kretanja i posle 2 nedelje virus nema kako da se širi. Znam da su ti draže teorije zavere, ali jako je jednostavno.
  • MZ

    07.04.2020 20:30
    Ko si ti da nazivas naseg predsednika i tim lekara, na celu sa dr Nestorovicem glupacima?
  • miki

    07.04.2020 20:17
    Pa pričao je tvoj najveći prijatelj Vučić! Onomad kad ste se videli, samo što niste obojica skinuli gaće pa da se izljubite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet