Vikiliks 11. aprila organizuje virtuelni marš za Džulijana Asanža

Virtuelni marš u znak podrške osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu biće održan u subotu, 11. aprila, saopštili su organizatori ovog događaja.
Događaj nazvan "Prvi svetski virtuelni marš" biće održan tačno godinu dana nakon što je Asanž uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu i prevezen u pritvor. S obzirom na zabranu masovnog okupljanja zbog pandemije korona virusa, marš će biti organizovan putem interneta.
 
Organizatori su obećali da će učesnicima obezbediti "virtuelne zastave" koje će se moći da dele putem interneta na dan održavanja marša. Pristalice osnivača "Vikiliksa" moći će da istaknu i svoje zastave, a jedini uslov je da one ne budu objavljene pre subote.
 
Pored ometanja pružanja podrške Asanžu, korona virus predstavlja pretnju i po njegov život u londonskom zatvoru Belmarš, gde je ove nedelje preminula jedna osoba od posledica zaraženosti.
 
Asanžove pristalice strahuju da bi pandemija mogla brzo da se raširi u zatvoru Belmarš. Zdravlje Asanža bilo je ugroženo i tokom boravka u Ambasadi Ekvadora, gde je zatražio azil 2012. godine.
 
Pored toga što se bori protiv izručenja u SAD, gde bi zbog objavljivanja poverljivih dokumenata mogao biti osuđen na doživotnu kaznu, Asanž je sada dodatno ugrožen zbog širenja virusa.
 
Glavni i odgovorni urednik "Vikiliksa" Kristin Hrafnson izjavio je za RT da je Asanž u velikoj opasnosti zbog zaraze. Brojni aktivisti, zvaničnici, lekari i javne ličnosti, uključujući izveštača UN za mučenje, ukazali su u više navrata na pogoršano zdravstveno stanje Asanža, uz napomenu da bi on mogao da umre u britanskom zatvoru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet