BIRN: Prevremeno oslobađanje haških osuđenika samo ako prihvate odgovornost

Osuđeni za ratne zločine pred Haškim tribunalom više neće moći da računaju na prevremeno oslobađanje ukoliko ne pokažu jasne znake prihvatanja odgovornosti za počinjena nedela, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Portal sa sedištem u Sarajevu, specijalizovan za praćenje sudskih postupaka, preneo je, pozivajući se na izvore iz Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), naslednika Haškog tribuna, da je predsednik Mehanizma Karmel Agius odlučio da ukine praksu po kojoj se haškim osuđenicima automatski odobravalo puštanje na slobodu nakon odslužene dve trećine kazne.

Tako je u martu odbijena molba za puštanje na slobodu jednog od ratnih čelnika bosanskih Srba Radoslava Brđanina, osuđenog na 30 godina zatvora zbog učestvanja u kampanji etničkog čišćenja u Bosanskoj krajini.

BIRN podseća da se upravo Agius u januaru odlučno usprotivio i zahtevu Miroslava Brale, bivšeg pripadnika Hrvatskog veća odbrane, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima, za prevremeno puštanje na slobodu.

Agius je u obrazloženju naveo da ne smatra "prikladnim da se omogući osuđenicima povratak u pogođena područja pre nego što odsluže punu kaznu, ukoliko nisu pokazali određeni stepen rehabilitacije".

Argument za to bila je i procena zaposlenih u zatvoru u kojem Bralo služi kaznu, da on do sada, uprkos presudi, nije pokazao nikakvo kajanje za svoja dela.

Agius je bio i član veća koje je 2018. odbilo zahtev za puštanje na slobodu bivšeg oficira vojske bosanskih Srba Radivoja Miletića, osuđenog na 18 godina zatvora zbog učestovanja u genocidu u Srebrenici.

Statut MICT predviđa da osuđenik nakon izdržane dve trećine kazne ima pravo na pomilovanje ili ublažavanje kazne.

Država u kojoj osuđenik izdržava kaznu o tome obaveštava MICT, a njegov predsednik odlučuje o zahtevu na osnovu interesa pravde i pravnih načela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet