Kineska vlada objavila spisak životinja koje smeju da se jedu

Kineska vlada objavila je listu životinja koje se mogu jesti usred pandemije virusa korona, za koji se pretpostavlja da potiče od divljih životinja na "mokroj pijaci" u Vuhanu.
Peking je privremeno zabranio svu trgovinu divljim životinjama. Kinesko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u sredu listu životinja za koje se smatra da se mogu uzgajati i jesti, poput svinja, krava, kokoški i ovaca. Takođe, objavili su da tu spadaju i jeleni, alpake i nojevi.
 
Na popisu nisu spomenute one vrste životinja za koje naučnici sumnjaju da su virus proširile na ljude, poput pangolina, šišmiša i cibetke. Psi su takođe izostavljeni s popisa, piše "CNN".
 
Vlasti smatraju da bi ovaj popis mogao promeniti način kako da se neke životinje zaštite. Prema njihovim navodima, ovaj popis bi mogao da dovede do toga da Kina zvanično ukloni pse i mačke sa menija.
 
Prvobitno izbijanje virusa povezano je s "mokrom pijacom" u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei u centralnoj Kini, gde se širok izbor divljih životinja prodavao kao meso, uključujući zmije, divokoze i rakune. "Mokre pijace" u Aziji opisuju mesta na kojima se prodaje meso, riba i kvarljiva roba.
 
Konzumiranje divljih životinja nije uobičajeno u većem delu Kine, ali predstavlja vrlo unosan biznis naročito na jugu zemlje. Kad se divlje životinje drže u lošim uslovima, stručnjaci kažu da postoji visoki rizik da se virus koji se širi među životinjama, pređe i na ljude.
  • NS

    10.04.2020 12:37
    U Kini postoji izreka: Jede se sve što je leđima okrenuto Suncu.
    I tako je oduvek bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet