Ogromna nestašica zaštitne opreme u Britaniji, lekarima savetuju da nose plastične kecelje

Zalihe zaštitnih odela su na izmaku u bolnicama širom Velike Britanije i bez njih bi mogli da ostanu do kraja dana, piše Gardijan.
Ogromna nestašica zaštitne opreme u Britaniji, lekarima savetuju da nose plastične kecelje
Foto: Pixabay
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) šalje im preporuku da sa zaraženima nastave da rade u plastičnim keceljama.
 
Preporuka NHS-a, o cijoj pripremi Gardijan ima saznanja, u potpunoj je suprotnosti sa dosadašnjim propisima koji kažu da medicinsko osoblje ne treba da pristupa obolelima i zaraženima bez nošenja nepropusnog zaštitnog odela koje pokriva celo telo, specijalne zaštitne maske i naočara.
 
Medutim, izvori ovog lista kažu da su zalihe odela na izmaku i da je situacija toliko loša da bi medicinari bez opreme mogli da ostanu tokom veceri, najkasnije tokom ovog vikenda, prenosi RTS.
 
Zbog toga im se preporučuje da kao najbolju zamenu koriste plastične kecelje koje ni izbliza ne mogu da zaštite kao kompletno odelo.
 
To bi moglo da dovede do novog talasa zaraze medicinskog osoblja koje leči obolele od kovida, a strahuje se da bi neki od njih zbog tog rizika mogli da odbiju da rade.
 
Britanskim bolnicama bi danas trebalo da stigne oko 55.000 zaštitnih odela, što je slaba uteha jer su dnevne potrebe gotovo tri puta veće.
 
Ministarstvo zdravlja pokušava na sve strane da naruči dodatne količine, saopštava Gardijan dodajući da je ministar zdravlja Met Henkok u svojim redovnim obraćanjima javnosti prethodnih dana značajno umanjio ovaj problem.
 
U Velikoj Britaniji je do sada od kovida 19 preminulo oko 50 lekara, sestara i pomoćnog osoblja.
 
Doktor Rob Harvud, predsednik konsultantskog komiteta Britanske medicinske asocijacije kazao je za Gardijan da se novim uputstvima od medicinara zapravo traži da svesno rizikuju zdravlje, pa i život, lečeći druge.
 
"To nije odluka koju medicinari u bolnici treba da donose", kaže on.
  • milicica

    18.04.2020 15:43
    pa zna se
    ko je kriv Vucic njegova klika
  • Garavi

    18.04.2020 11:43
    Pitanje
    Da li su politicari u V. Britaniji mogli nabaviti vise zastitne opreme dase pre izbijanja pandemije nisu bavili politickim igrama, a nakon izbijanja okrivljavanjem Kine i SZO za sve sto se desilo? Kako to da su Nemci, Juznokoreanci i drugi bili spremni? Da parafraziram njihovog ministra spoljnih poslova, "morace da odgovore na teska pitanja".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.