Francuski ministar: Pojedine članice EU ne shvataju šta se trenutno događa

Ako Italiju ostavimo na cedilu, onda je to kraj Evrope, upozorio je ministar finansija Francuske Bruno Le Mer u izjavi bečkom dnevniku "Prese".
Francuski ministar: Pojedine članice EU ne shvataju šta se trenutno događa
Foto: Pixabay
Francuska smatra da je u borbi za dogovorom oko pomoći usled korona virus krize ugroženo postojanje EU.
 
- Ne želimo da nestane evropski projekat. Ne želimo da eksplodira evrozona - poručio je Le Mer.
 
On je skeptičnim državama, kao što je Austrija, rekao da se ne smeju potceniti troškovi obnove.
 
- Stekao sam utisak da pojedine članice ne shvataju šta se trenutno događa. U Francuskoj očekujemo osam odsto recesije. To je najgora situacija od 1945.godine. A slično je i u Italiji, Španiji, Nemačkoj, svuda. Molim vas otvorite oči - istakao je Le Mer.
 
On je ukazao da ono što Pariz predlaže nisu evropske obveznice "eurobonds" i ukazao da je francuski predlog fond za obnovu koji bi bio finansiran kroz zajedničko zaduživanje država članica EU.
 
Objasnio je da se ne radi o preuzimanju starih dugova, već zaduživanje za buduće zadatke i to na ograničeno vreme, na pet godina, na primer. To je, prema njegovim rečima, povoljnije od finansiranja preko budžeta EU, jer vraćanje dugova može biti dogovoreno na duži period.
 
- Jednostavno kažem potreban nam je novac, mnogo novca - podvuao je Le Mer.
 
U suprotnom, upozorava, preti opasnost da članice ostanu godinama u dubokoj recesiji, koja bi izazvala reakciju sa ozbiljnim političkim posledicama.
 
- Da li je stvarno u interesu Holandije i drugih da Italija narednih godina upadne u ogromnu depresiju? Mislim da ne. Ne kažem platimo za druge. To nije francuski stav. Već nalazimo se pred ogromnom krizom, radi se o budućnosti Evrope, i sve države su ugrožene, čak i one sa solidnim finansijama -naglasio je Le Mer.
  • V

    18.04.2020 13:11
    @+384
    potpuno ste u pravu vezano za uzroke raspada SFRJ, i pri tome, Vojvodina je jedinstveni primer samožrtvovanja i mazohizma - od nekad natprosečne u SFRJ do sad ispodprosečne u Srbiji...

    Međutim, vezano za EU, ovde se ne radi o finansiranju brljotina južnjaka od strane severnjaka.
    Ovde se radi o solidarnosti u vanrednim okolnostima koje su igrom slučaja pogodile prvo Italiju, nespremnu iz prostog razloga što je bila prva i nije bilo prethodnih primera.

    Severnjacima nikako ne može ići na korist sebičnost u ovom slučaju. Dovoljno je da vide primer pomoći Evropi od strane Amerike i UK posle II sv. rata, koja je bila delom solidarnost, a delom još kako u njihovom interesu - da ožive posrnulu privredu Evrope.

    EU se pre svega zasniva na solidarnosti, ali nažalost, populizam i sebičnost su uzeli maha iako je to vrlo kratkovida politika. Jedno je solidarnost u ovim okolnostima, a drugo je otplaćivanje tuđih dugova.
  • +384

    18.04.2020 11:06
    Ne laje kera sela radi vec sebe radi. Francuska je posle Italije sledeca. Skupo se placa neorganizovanost i neozbiljnost. Zasto bi disciplinovani Nemac ili Austrijanac finansirali tudje gluposti? Iz istog razloga se raspala i SFRJ. Slovenija, Hrvatska i Vojvodina su godinama trpele finansijsko iscrpljivanje od ostatka zemlje. Sloba je samo drasticno ubrzao proces raspada. Ovo bi stvarno mogao biti pocetak kraja EU projekta. Nazalost. Jos jedna lepa ideja kojoj svi ljudi nisu dorasli sa svojim stepenom svesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet