Diskusija u Nemačkoj oko toga kom pacijentu treba dati šansu da preživi

U Nemačkoj je u toku diskusija o tome koji bi pacijenti, u slučaju da dođe do nedostatka resursa, kao što su respiratori, bili prioritetno lečeni.
Diskusija u Nemačkoj oko toga kom pacijentu treba dati šansu da preživi
Foto: Pixabay
"Ne postoji potreba za usvajanjem zakona o tim medicinskim pitanjima", napisao je ministar zdravlja Jens Špan u odgovoru na parlamentarni upit stranke Zelenih.
 
U svom odgovoru, on ukazuje na zajedničku preporuku više lekarskih društava i stav Saveta etike Nemačke.
 
Zeleni, međutim, kritikuju odgovor Špana i naglašavaju da, ako se lekari budu držali preporuka lekarskih društava i Etičkog saveta, u trijaži, mnoge osobe sa invaliditetom ne bi imale gotovo nikakvu šansu na lečenje.
 
Takođe, i predsednik Fondacije za zaštitu pacijenata Ojgen Briš kaže da je očigledno da postoji potreba za regulisanjem trijaže. Prema njegovim rečima, pravilnik Etičkog saveza i lekarskih društava u odlučujućim tačkama su puni suprotnosti.
 
Lekarska društva dala su lekaru pravo da kod pacijenata na intenzivnoj nezi prekine terapiju, da bi pomogao drugim pacijentima sa većim izgledima za izlečenje, tvrdi Briš.
 
Takvo delovanje Etički savet smatra protivzakonitim, zbog čega, dodaje, Bundestag mora rešiti to pitanje.
  • x

    21.04.2020 15:22
    y
    svima koji bi da budu pametni predlažem da zamisle sledeće:

    lekar ste.
    na jednom krevetu leži osoba koju lečite i koja je u toliko lošem stanju da ZNATE da će sigurno umreti.
    na drugom krevetu leži osoba koju NE lečite jer nemate čime i ZNATE da će bez lečenja sigurno umreti, i ZNATE da će sa tretmanom gotovo sigurno biti izlečena.
    i vi sad treba da donesete odluku o tome koga lečiti.
    vi.
    sad.
    bez filozofiranja, odsečno. inače umiru oba pacijenta.

    jeste zamislili?
  • milicica

    21.04.2020 12:43
    izem ti etiku
    Osobe sa invalitetom je zivot vec zeznuo i zigosao ne njihovom krivicom i onda jos da pravo nekom da odlucuje da li ce ziveti a ti su dobrim delom i sami krivi sto je do invaliteta i doslo. T o vam je demokraticno drustvo odluci ,ubij i vladaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).