Novi Zeland "eliminisao" virus korona

Novozelandske vlasti su saopštile da je uspešno zaustavljeno širenje virusa korona u zajednici, odnosno da je trenutno efikasno eliminisan.
Prošle nedelje je zabeležen jednocifren broj zaraženih u jednom danu, a u nedelju je zabeležen samo jedan slučaj. Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je da je ova zemlja dobila bitku protiv virusa korona, barem za sada.
 
Premijerka je rekla da brojke poslednjih dana pokazuju da je Novi Zeland ostvario svoj cilj i eliminisao virus, međutim, upozorila je da to ne znači da neće biti novih slučajeva, nego da će njihov broj biti mali i lako kontrolisan.
 
Ove vesti dolaze nekoliko sati nakon što je Novi Zeland ukinuo najviši nivo društvenih restrikcija. Od utorka će raditi neki neesencijalni biznisi, a zdravstvene i obrazovne aktivnosti će biti nastavljene.
 
Novozelanđanima je dozvoljeno da provode vreme u malim grupama, odnosno s porodicom i prijateljima, ali se mora poštovati razmak od dva metra. Masovna okupljanja su i dalje zabranjena, a tržni centri zatvoreni. Takođe, većina dece ne ide u školu, a i novozelandska granica je zatvorena.
 
Zvaničnici upozoravaju da opuštanja ne sme biti, a većina ljudi će morati da ostane kod kuće sve vreme i izbegava društvene interakcije.
 
"Pokrećemo ekonomiju, ali ne otvaramo društveni život", upozorila je Ardern.
 
Na Novom Zelandu je zabeleženo manje od 1.500 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva zaraze virusom korona, a umrlo je 19 osoba.
  • Жика

    27.04.2020 13:09
    Браво
    Тако се ради посао.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet