Austrija ne produžava mere ograničenja, od 1. maja slobodno kretanje građana

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober najavio je danas da mere ograničenja slobode kretanja koje je austrijska vlada uvela 16. marta sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona, neće biti produžavane posle najavljenog roka 30. aprila.
"Umesto toga, idemo ka otvorenijem pristupu, a to znači da od 1. maja ulazimo u fazu u kojoj građani mogu da izlaze", objasnio je Anšober.
 
On je ukazao da se u novoj fazi oslanja više na samoodgovornost građana, kao i na poštovanje pravila kao što je držanje odstojanja od ljudi koji nisu iz istog domaćinstva.
 
Takođe je najavio da će se omogućiti okupljanje do 10 osoba, ali da se to ne tiče protesta i demonstracija, koje će biti posebno regulisane novim zakonom koji treba da usvoji parlament, a koji će omogućiti, uz određene preduslove, i protestna okupljanja.
 
Anšober je ukazao da ostaju na snazi pravila kao što su obaveza nošenja maski u radnjama, javnom prevozu, ali i striktna potreba održavanja higijene, kao i držanja odstojanja od najmanje jednog metra.
 
Ministar je kazao da je tokom vikenda izvršena analiza situacije posle prvih mera popuštanja, u okviru kojih su otvorene manje radnje do 400 kvadrata, kao i prodavnice građevinskog i baštenskog materijala. Izvršeno je testiranje ciljnih grupa, pre svega zaposlenih u tim radnjama, i, kako je preneo, od 133 testova samo jedan je bio pozitivan.
 
Ukazao je i da je reproduktivni faktor, koji govori o tome koliko jedna osoba može da zarazi druge, koji je bio na 3,5, pao na 0,59, nivo na kojem je već dve nedelje.
 
Od 15. maja će moći da se otvare ugostiteljski objekti, a od 29. maja i hoteli. Gastronomski objekti moći će da rade od 6 do 23 časa, a za jednim stolom moći će da sede maksimalno četiri odrasle osobe, uz rastojanje od najmanje jednog metra u odnosu na drugu grupu gostiju.
 
Zaposleni će morati da nose zaštitne maske ili vizire, a to važi kako za unutrašnjost lokala, tako i za bašte, ali ne i za kuhinje i druge delove gde nema kontakta sa gostima.
 
Što se slobode putovanja tiče, i dalje će biti ograničenja, a i iz ugla Austrije moguće je otvaranje granica samo prema onim zemljama u kojima je sličan razvoj epidemije, gde je niska stopa infekcije, kao što je to slučaj u Češkoj i Nemačkoj.
  • Родитељ

    28.04.2020 10:20
    У ЦГ, ИТА, СЛ, СРБ се смирила ситуација.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).