VIDEO: Neredi u Prištini zbog dolaska Stefanovića

Ispred sedišta kosovske vlade u Prištini oko 250 Alabanca sukobilo se sa policijom protestvujući zbog dolaska šefa pregovaračkog tima Srbije Borka Stefanovića. Prema prvim informacijama, povređeno je najmanje šestoro demonstranata.
Ispred sedišta kosovske vlade u Prištini oko 250 Alabanca sukobilo se sa policijom protestvujući zbog dolaska šefa pregovaračkog tima Srbije Borka Stefanovića. Prema prvim informacijama, povređeno je najmanje šestoro demonstranata.

Oni su pokušali da se probiju do Stefanovićevog automobila u trenutku kada je on trebalo da uđe u zgradu Vlade. Prema poslednjim informacijama Stefanović je i dalje u zgradi Vlade.

Najmanje dva pripadnika Kosovske policijske službe su teže povrijeđena. Policija je u 15.45 časova uspela da udalji demonstrante ispred sedišta vlade.

U gradu se vode prave ulične borbe. Pripadnici KPS ispaili su više od 50 suzavaca, a demonstranti su potpuno demolirali policijsku kućicu ispred zgrade Vlade.

Kako javlja reporter "Blica", policija ne uspeva da obuzda demonstrante, jer ih na ulicama nema u dovoljnom broju. Čak se i saobraćajna policija priključila akciji, ali situacija se i dalje ne smiruje. Grad je u blokadi, a policija hapsi napadače po ulicama.

Pristalice pokreta Samoopredeljenje pokušali su da probiju kapiju dvorišta vlade, ali ih je u tome sprečila kosovska policija. Demoliran je i automobil beogradskih registarskih tablica, koji pripada ekipi "TV Most" iz Gračanice.

Demonstranti su na zgradu vlade bacali flaše napunjene crvenom bojom, kamenice i druge predmete, a polomljena su stakla na više automobila kosovske vlade i kosovske policije.

Reporter "Blica" javlja da je protest počeo jutros i da su neredi očito unapred planirani jer su pripadnici Pokreta Samoopredeljenje satima donosili džakove sa kamenjem i staklene boce koje su napunili bojom.

Demonstranti kliču Oslobodilačkoj vojsci Kosova i uzvikuju:  "Dole Srbija", "Ne pregovori, samo odlučivanje", "Dole Tačijeva vlada, dole Demokratska partija Kosova".

Pripadnici Euleks policije nisu se pojavljivali i, prema dosadašnjim informacijama, iz KPS-a samo lider "Samoopredjeljenja" Aljbin Kurti pozvan je na informativni razgovor.

Nešto ranije, na automobil u kojem je bio Stefanović, na izlasku iz Prištine prema selu Čaglavica bačena kutija stiropora, iz kamiona koji je bio parkiran pored puta. Prema navodima policije, izdat je nalog jedinicama na terenu da osoba koja je bacila stiropor sa kamiona i vlasnik tog vozila budu privedeni.

Stefanović, koji je po dolasku u Prištinu imao kraći razgovor u američkoj amabasadi, sa saradnicima je otišao u Laplje selo, gde razgovara sa političkim predstavnicima tamošnjih Srba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • semtex

    12.05.2011 16:19
    Limanac
    Cuvaj bubrege Stefanovicu!Sa ovima se samo preko cevi pregovara!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.