Francuska otvorila plaže samo za kupanje, nema sunčanja

Plaže na francuskoj rivijeri otvorile su se u subotu prvi put posle početka popuštanja nacionalnog karantina koji je počeo polovinom marta zbog epidemije korona virusa.
 Francuska otvorila plaže samo za kupanje, nema sunčanja
Foto: Pixabay
Kupači su u Nici požurili u more, a drugi su se šetali po promenadi, mnogi sa zaštitnim maskama na licu.
 
Ljudi koji žive u "zelenim" zonama Francuske, delovima zemlje u kojima se infekcija korona virusa nije mnogo proširila, mogli su na plažu pošto je vlada počela u ponedeljak da popušta restrikcije.
 
Lokalni zvaničnici su u subotu otvorili određene plaže na severu Francuske i na Sredozemlju. Ali, prema novim pravilima dopušteni su plivanje, ribolov i surfovanje, uz poštovanje fizičke udaljenosti, dok sunčanje i dug boravak na plaži i dalje ostaju zabranjeni.
 
"Malo mi to ide na živce. Jutros smo plivali, uživali u moru koje nismo videli skoro dva meseca. Ali sada ne možemo da se sunčamo. Zapravo smo poluslobodni", rekao je jedan lokalni kupač.
 
Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner posetio je jednu plažu u Normandiji kako bi proverio stanje. "Virus je još uvek tu. Moramo da naučimo da živimo s njim. Svi smo odgovorni u borbi protiv kovida-19", kazao je Kastaner.
 
On je upozorio da se ne sme ostajati satima na plaži, dodajući: "Ako se pravila neće poštovati promenićemo odluku o otvaranju plaža".
 
Ublažavanje mera u Francuskoj koje su trajale osam nedelja i bile jedne od najstrožih u Evropi, počelo je 11. maja. Tokom karantina plaže i šumski parkovi su bili zatvoreni. Parkovi su sada otvoreni, ali plaže se otvaraju od slučaja do slučaja, ako gradonačelnici to zatraže.
 
Zemlja je podeljena na "zelene" zone u kojima je stopa zaraze niska i "crvene", uključujući Pariz, gde je viša i gde su još na snazi strože mere. Pozorišta, restorani i barovi i dalje su zatvoreni.
 
Francuska ima skoro 180.000 zaraženih koronavirusom, i ukupno 27.532 umrlih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet