105 miliona dolara odšteta za pirateriju

Kompanija čiji softver služi za razmenu fajlova putem interneta "Lajmvajer" (Limewire) postigla je vansudski dogovor o isplati odštete od 105 miliona dolara izdavačkim kućama koje su je tužile zbog umešanosti u piratizovanje muzičkih izdanja.

Kompanija čiji softver služi za razmenu fajlova putem interneta "Lajmvajer" (Limewire) postigla je vansudski dogovor o isplati odštete od 105 miliona dolara izdavačkim kućama koje su je tužile zbog umešanosti u piratizovanje muzičkih izdanja.

Odšteta će biti uplaćena na račune 13 muzičkih kompanija. Ova cifra je znatno manja od milijarde dolara koliko je američko udruženje diskografskih kuća (RIAA) prvobitno tražilo kao odštetu.

Duga pravna borba dovela je do zatvaranja "Lajmvajera", a predsednik RIAA Mič Bejnvol izjavio je da je organizacija zadovolja konačnim ishodom.

"Ova teško dobijena bitka je razlog za slavlje čitave muzičke zajednice, fanove i one koji igraju po pravilima", saopštio je Bejnvol.

"Lajmvajer" je bio program koji je direktno povezivao kompjutere i olakšavao korisnicima da pronađu sadržaje na drugim računarima i preuzmu ih.

RIAA je pokrenula prvu pravnu akciju protiv "Lajmvajera" 2006. godine, nedugo nakon što je sklopila dogovor o poravnjanju vrednom 115 miliona dolara sa proizvođačem slične softverske tehnologije, kompanijom "Kaza".

Sud je u maju 2010. godine zaključio da su "Lajmvajer" i njegov autor Mark Gorton prekršili autorska prava i pomagali drugim ljudima da putem interneta preuzimaju piratizovanu muziku.

  • 14.05.2011 12:56
    .......
    šta je piraterija?
    kada nelegalno stičeš, prodajom tuđih autorskih prava.... ja nisam ništa kupio, samo sam uzeo, za DŽ!!!
  • 14.05.2011 05:58
    A šta je sa torrentom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.