Optužnica protiv Šarića i Lončara

Crnogorsko državno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu i zatražilo produženje pritvora za Duška Šarića i Jovicu Lončara, optužene za "pranje" 21,35 miliona evra, saopšteno je danas iz te institucije.
Crnogorsko državno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu i zatražilo produženje pritvora za Duška Šarića i Jovicu Lončara, optužene za "pranje" 21,35 miliona evra, saopšteno je danas iz te institucije.

Tužilaštvo je od Višeg suda u Bijelom Polju zatražilo i oduzimanje imovine Duška Šarića, koji je u Crnoj Gori optužen i za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Optužnica protiv Duška Šarića je proširena za "pranje" 21,35 miliona evra, a za isto krivično delo optužen je i Lončar.

Duško Šarić je mlađi brat optuženog u Srbiji za šverc droge Darka Šarića, a uhapšen je u novembru 2010. godine u Crnoj Gori po poternici Italije koja ga tereti za šverc droge. Lončar je uhapšen pre dva dana u Podgorici.

Tužilaštvo je danas saopštilo da je optužnica protiv Duška Šarića proširena za krivično delo "pranje" novca, jer je preko pljevaljske firme "Mat kompani", čiji su osnivači Duško i Darko Šarić, a Jovica Lončar izvršni direktor, u Crnoj Gori oprano 21,35 miliona evra.

U saopštenju se kaže i da je Tužilaštvo krivični postupak preuzelo po molbi suda u Milanu i da je u saradnji sa Italijom i Srbijom pribavilo dokaze o delovanju kriminalne organizacije koju je formirao i njome rukovodio Darko Šarić.

Protiv pripadnika te grupe zbog istih krivičnih dela vode se postupci u Italiji i Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, kriminalna organizacija je delovala od oktobra 2007. do maja 2009. i bavila se kupovinom kokaina u Južnoj Americi. Drogu su članovi organizacije po unapred određenim ulogama i zadacima prodavali i prenosili na teritoriji Italije.

Mlađi Šarić uhapšen je 16. novembra prošle godine u Pljevljima nakon što su italijanske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje u međunarodnoj akciji "Loptice".

On se u optužnici, koju je potpisao zamenik specijalnog tužioca Milisav Veličković, tereti da je sa još 41 članom kriminalne organizacije u Italiji, navodno, trgovao narkoticima od oktobra 2007. do maja 2009.

Ključne optužbe koje se stavljaju na teret Šariću su da je u prvoj polovini decembra 2009. bio u Italiji, a da je nestao dva dana pre nego što je policija u mestu Pontremoli od člana grupe Milorada Stijepovića zaplenila oko 20 kilograma kokaina.

Duško je mlađi brat odbeglog Darka Šarića koga srpski Interpol potražuje zbog šverca gotovo tri tone kokaina iz juže Amerike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet