Niko nije u zatvoru zbog ubijanja vojnika

U Tuzli će danas biti obeleženo 19 godina od pogibije vojnika JNA koji su ubijeni 15. maja 1992. tokom povlačenja vojnih jedinica iz tog grada u Bosni ka Srbiji.
U Tuzli će danas biti obeleženo 19 godina od pogibije vojnika JNA koji su ubijeni 15. maja 1992. tokom povlačenja vojnih jedinica iz tog grada u Bosni ka Srbiji.

Organizator godišnjice stradanja vojnika u "tuzlanskoj koloni" je Odbor vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Na Brčanskoj malti, gde se zločin i desio biće organizovan skup povodom 19 godina od pogibije vojnika JNA, biće položene ruže na mesto gde se zločin desio, a predviđeno je da bude održan i verski pomen. Venci će biti položeni i na spomen obeležju u Bijeljini, gde je sahranjeno više vojnika koji su poginuli u "tuzlanskoj koloni".

Prema podacima kojima raspolažu vlasti RS, utvrđeno je da je u napadu na kolonu JNA stradalo ukupno 200 vojnika, od čega 59 smrtno, dok su ostali bili ranjeni ili zarobljeni.

Ni za zločine u "tuzlanskoj koloni" niko nije odgovarao. U Beogradu je vođen proces protiv Ilije Jurišića, koji je osuđen pre skoro dve godine na 12 godina zatvora, ali ta presuda je prošle godine ukinuta. Tužilaštvo BiH objavilo je u decembru 2009. godine da je prekinulo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju "tuzlanska kolona".

Haški istražitelji, koji su 2003. godine predmet "Tuzlanska kolona" ustupili Sudu BiH, zaključili su da ima dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv devet osoba, a za četiri osobe dali su oznaku "A", što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično delo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju.
  • Mobutu Sese Seko

    15.05.2011 14:30
    Sve dok budemo pustali Nasera Orica, Ejupa Ganica, Divljaka i slicne. Mi smo kao demokratska zemlja pa ce mo ih pomilovati siroti..
  • podbarac

    15.05.2011 11:57
    kesa
    vazno da se sa cecom " uspesno " okoncao cirkus

    za ove momke nema se vremena od ovakih budalastina , eeee pravdo slepa li si

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet