Mreža bot naloga povezana sa SNS brani SPC u Crnoj Gori

Digitalni forenzički centar (DFC) Atlantskog saveza Crne Gore otkrio je mrežu bot naloga povezanih sa Srpskom naprednom strankom i njenim liderom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše Radio slobodna Evropa.
Kako navodi RSE, ova organizacija u periodu od 14. do 20. maja ove godine utvrdila je 2.025 objava od 637 bot profila. Objave su sadržale ključnu reč "Crna Gora" i korisničko ime predsednika Srbije na Tviteru @avucic.
 
Poruke koje su se tu mogle pronaći bile su ovog tipa: Srpski narod u Crnoj Gori trpi progon i tiraniju, a glavni krivac za to je predsednik (Milo) Đukanović; crkve u Crnoj Gori su srpske i tako će ostati, a Srbija mora zaštiti Srbe u Crnoj Gori.
 
Milan Jovanović iz DFC-a kaže za Radio slobodna Evropa (RSE) da su objave plasirane koordinisano, a da su intenzivirane 14. maja nakon poslednjih tenzija u Crnoj Gori, izazvanih privođenjem episkopa Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC). Oni su privedeni zbog učešća u litijama koje su bile zabranjene merama zaštite od virusa korona.
 
RSE je pre tri dana uputila Upravi policije pitanje da li prate ove pojave, ali odgovor nisu dobili. U Ministarstvu javne uprave Vlade Crne Gore rekli su za RSE da ta oblast nije njihova nadležnost.
 
Kako prenosi RSE, Jovanović iz DFC-a je upitan kako su prepoznali botove, na šta je on rekao da je od ukupnog broja tvitova njih 1.620 bilo retvitovano (deljeno na svom profilu) što je glavna karakteristika takvih naloga i mreža.
 
"To nedvosmisleno govori da je cilj bio povećanje dometa postojećeg sadržaja, a ne kreiranje novog ili originalnog", precizira Jovanović.
 
Pojasnio je da je vizuelnom analizom utvrđena povezanost svih naloga u mreži koja je pokazala da osim zajedničkih tema postoji i veza sa profilom SNS-a, što znači da svi nalozi prate nalog Vučića i imaju interakciju, bilo da se radi o lajkovima ili retvitovima.
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa možete čitati OVDE.
  • Lala

    30.05.2020 19:50
    Crnjak
    Cak bi i Gebels pozavideo ovoj sns masineriji mrznje.
  • Realno

    30.05.2020 16:43
    Atlanski savez Crne Gore deluje kao objektivna i neutralna organizacija koja naravno ne sluzi NATOu i ne podrzava mafijasko-diktatorsko-fasisticki rezim tiranina mila djukanovica. A u ove gluposti o SNS botovima koji napadaju demokraCiju u Milonegru mogu da poveruju samo DPS Milobotovi.
  • Pukla duhovnost

    29.05.2020 23:38
    Bože mili ne zna se ko je gori
    Crnogorci su često ekstra bezobrazni i prevrtljivi i treba ih se kloniti, ali i SPC treba sa se srami zbog svega u šta se pretvorila.

    Ljudima su dodelili popove po kvartovima, a ovi nikad neobrazovaniji i neduhovniji.

    Mane SNS i botova su poznate i vrapcima na grani i ribicama u vodi pa ne moram objašnjavati.

    Taman su se svi uhvatili na svoje kretenske frekvencije i daj bože nekako da se usmere jedni na druge a da nas svi oni ZAUVEK OSTAVE NA MIRU!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.