Bombardovan naftni terminal u Libiji

Vazdušne snage NATO gađale su danas naftni terminal u Ras Lanufu, ključnom gradu na istoku Libije, javila je večeras libijska televizija.

Vazdušne snage NATO gađale su danas naftni terminal u Ras Lanufu, ključnom gradu na istoku Libije, javila je večeras libijska televizija.

Napad je usledio pošto je Velika Britanija zatražila od Alijanse da proširi napade na teritorije pod kontrolom libijskog vođe Moamera Gadafija.

Libijska televizija javila je da su bombe pogodile rezervoare s metanolom u lučkom gradu Ras Lanuf i da je došlo do curenja tog gasa. Zvanični NATO nisu komentarisali napad.

Libijski pobunjenici saopštili su danas da imaju punu kontrolu nad Misratom, lukom na zapadu zemlje, i da za sada neće krenuti prema prestonici Tripoliju.  

U međuvremenu, komandant britanskih oružanih snaga general Dejvid Ričards je pozvao NATO da proširi ciljeve bobardovanja u Libiji na insfrastrukturu, kako bi pojačao pritisak na Gadafijev režim.

Abdel Samal, jedan od pobunjenika, kaže da je situacija u Misrati zamrznuta i da pobunjenici drže luku pod kontrolom, ali da ne započinju dalje sukobe.

Pobunjenici kontrolišu veći deo istočne Libije, a Gadafi veći deo zapadnog dela zemlje, uključujući prestonicu Tripoli. Misrata je jedino uporište pobunjenika na zapadu.
  • @Jazz

    16.05.2011 06:00
    Cini mi se dok im Libijci ne prodaju naftu po nabavnoj ceni.
  • Jazz

    15.05.2011 20:14
    Dokle će NATO na ovakav način da "spašava" narode ?

    Kao i svuda narod će jedini da strada...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet