Tramp naložio ukidanje specijalnog statusa za Hongkong

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je naložio početak procesa ukidanja trgovinskih izuzeća koje ima Hongkong od povratka pod upravu Kine 1997. godine.
Tramp naložio ukidanje specijalnog statusa za Hongkong
Foto: Pixabay
"Hongkong nije više dovoljno autonomno područje da bi opravdao specijalni tretman koji dajemo toj teritoriji od njenog povratka pod upravu Kine", rekao je Tramp.
 
Američki predsednik je naveo da je zbog toga svojoj administraciji naložio da započne proceduru ukidanja preferencijalnog trgovinskog i finansijskog statusa toj bivšoj britanskoj koloniji.
 
Prema njegovim rečima, ukidanje specijalnog statusa uticaće na sve dogovore sa Hongkongom, od dogovora o izručenju do izvoza tehnologija sa dvostrukom namenom.
 
Kineski parlament u četvrtak je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednost za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet