Bramerc: Širom bivše Jugoslavije slave se ratni zločinci i negiraju zločini

Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc upozorio je, pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz podršku političara.
"Negiranje zločina i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca prožimajuće je širom bivše Jugoslavije. Na žalost, negiranje i slavljenje često pokreću ili podržavaju političari i javne ličnosti u celom regionu", rekao je Bramerc, podnoseći redovan polugodišnji izveštaj o radu haškog tužilaštva.
 
Bramerc je ocenio da takva klima u bivšoj Jugoslaviji "ima uznemirujući učinak na tužioce i sudije i potkopava vladavinu prava".
 
On je upozorio i na "političko mešanje u suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji", navodeći da se jedan uznemirujuć primer takvog mešanja dogodio prošle nedelje u Bosni i Hercegovini.
 
Ne precizirajući o kojem se primeru radi, Bramerc je izrazio punu podršku bosanskom tužilaštvu i glavnom tužiocu i uverenje da će oni nastaviti da krivično gone odgovorne za ratne zločine, "bez obzira na nacionalnost i zvanični položaj".
 
Podsetio je da se ove godine navršava 25 godina od "mnogih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici". Po tužiočevim rečima, to će biti prilika da se, uz podsećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.
 
"Pozivamo sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da odgovorno deluju i stave žrtve i patnje civila u prvi plan tokom komemorativnih aktivnosti. Oni bi trebalo da javno osude negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, a ne da ih podržavaju u javnim istupima, uz korišćenje javnog novca", podvukao je Bramerc.
 
On je naglasio da je, posle četvrt veka od zločina, "hitno neophodno vođstvo koje je za pomirenje i građenje mira" i koje bi, makar i zakasnelo, "raskinulo sa retorikom prošlosti".
  • Anti Putin

    09.06.2020 14:37
    @milicica 09.06.2020 • 01:32


    Sta ima novo u Zadrugi zurki?
  • Preambula

    09.06.2020 01:40
    Kao sto je ubica posle odsluzene kazne- ubica,tako je i Ratni zlocinac i dalje ratni zlocinac. Niko na ovim prostorima optuzen nije nevino optuzen. Problem je sto ih je trebalo puno ,puno vise biti (ukljucivsi i ratne huskace) i sto kazna za svakog nije smela biti kao da su opljackali kiosk vec 40 godina +.
  • milicica

    09.06.2020 01:32
    glavati gospodine
    a ko je za to kriv pa taj isti sud koji optuzuje, izvrce cinjenice ,osnovan je da krivi i osudjuje samo Srbe, pustate Hrvata da nije kriv kao glavokomandujuci a isti taj kod Srba je ratni zlocinac . Ratko Mladic ce biti osudjen, bolwstan je, ne dozvoljavate da se leci, ne obavestavate porodicu mi o cemu pa sta hocete kad ste takvi kakvi ste niko vam i ne veruje i naravno da nece dati na svoje. Bravo bar ogog puta g.....u nisi rekao da to rade samo Srbi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.