Pojavila se kuga u Mongoliji, dve osobe zaražene

Mongolske vlasti uvele su karantin u gradu Kovd i okolini, jer se tu pojavila kuga.
Pojavila se kuga u Mongoliji, dve osobe zaražene
Foto: Pixabay
Dve osobe u tom gradu testirane su pozitivno na bubonsku kugu, a, kako su utvrdili mongolski epidemiolozi, zarazile su se tako što su jele meso mrmota.
 
Mongolski mediji objavili su da se radi o muškarcu starom 27 godina i mlađoj ženi nepoznatih godina.
 
Epidemiolozi su saopštili da prate kontakte dvoje zaraženih sa 146 osoba sa kojima su bili u direktnom kontaktu i još 504 sa kojima su bili u indirektnom kontaktu, prenosi RT. Trenutno se analiziraju i njihovi uzorci, kako bi se utvrdilo da li imaju kugu.
 
Inače, u okolini ovog grada na zapadu Mongolije, kuga je izbila i prošle godine, zbog čega je Rusija zatvorila granicu sa Mongolijom. Pojava kuge u Mongoliji dovodi se u vezu sa korišćenjem mesa mrmota, a do sada su u toj zemlji zabeležene dve žrtve ove zaraze.
 
Bubonska kuga ostala je u mračnom sećanju širom sveta, jer je samo u 14. veku odnela živote više od 50 miliona ljudi u Evropi. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je od 2010. do 2015. zabeleženo 3.248 slučajeva kuge, sa 584 mrtvih.
 
Kuga se danas uspešno leči primenom antibiotika.
  • DrJo

    05.07.2020 12:32
    Kovd!
    Kakva ironija ovih belosvetskih ubica...virus kuge pa baš u Kovd-u od svih mesta na zemlji planeti...ebe nas neko u mozak čini mi se
  • Misha

    03.07.2020 13:29
    Ako ste mislili da korona i novi svinjski grip nisu dovoljni...
  • Maja

    03.07.2020 10:50
    logično
    Kad se grad zove Kovd, najmanje što može da se pojavi je kuga. Nomen est omen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.