Grci i Francuzi najnekulturniji vozači u EU

Vozači u zemljama južne Evrope imaju manje saobraćajne kulture u odnosu na vozače drugih država Starog kontinenta. Uvredljivim i pogrdnim rečima tokom vožnje posebno su skloni Francuzi i Grci, podaci su Eurostata.
U Francuskoj i Grčkoj 70 odsto anketiranih vozača priznalo je da psuje drugeučesnike u saobraćaju tokom vožnje, što je znatno više od proseka koji iznosi 55 odsto, piše "Euronews".
 
Grci su među Evropljanima koji najčešće koriste sirenu - zvučno upozorenje. Osim njih, to najčešće čine Španci i Italijani koji se zajedno s Poljacima neretko zaustave i izađu iz svojih vozila da bi se sukobili s drugim vozačima.
 
Španski vozači su među onima koji su skloni da pogrešno pretiču druga vozila na autoputu. To učestalo rade i vozači u Holandiji i Velikoj Britaniji.
 
Ono što je zajedničko svim vozačima u Evropi jeste da većina njih smatra da su dobri vozači. Upitani da navedu reč kojom bi opisali svoju vožnju, njih 97 odsto je upotrebilo pojam "budnost", a 76 odsto je istaklo "smirenost". Samo tri odsto je upotrebilo pridev "agresivno", a jedan odsto "neodgovorno".
 
Zato većina ispitanika, njih 83 odsto ima negativno mišljenje o ponašanju drugih vozača. Njih 45 odsto je upotrebilo pojam "neodgovornost" za druge vozače. Osim toga, često su navodili pojmove "stresno", "agresivno" i "opasno".
 
Prema podacima Eurostata, u poslednjih deset godina za trećinu se smanjio broj poginulih osoba u saobraćaju. U 2018. godini u saobraćajnim nesrećama je poginulo skoro 23.340 osoba, a deset godina ranije taj broj je iznosio 37.000. U proseku, 52 osobe poginu u saobraćajnoj nesreći na milion stanovnika Evropske unije.
 
Pokazalo se da su irske saobraćajnice najsigurnije gde pogine 29 osoba na milion stanovnika. Ovu zemlju po sigurnosti u saobraćaju slede Danska i Švedska.
 
Saobraćajnice su najopasnije na istoku Evrope, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji gde pogine 96 osoba na milion stanovnika.
  • .;.;.

    08.07.2020 10:03
    a Italijani,
    manje psuju od Grka i Francuza, je li?
    naravoučenije: budite neiskreni da vam Eu.stat i Eunews ne okače etiketu.
  • Milojko

    08.07.2020 08:51
    Čekaj da prime nas, uzećemo tron!
  • Neven Urbalov

    08.07.2020 08:45
    Limanska ulica 32
    Ne slazem se. Dodjite u Novi Sad ili Beograd ujutru kad idu ljudi na posao. Divljaci da nisam vidio ni u Africi ni Tajikistanu ni Kuwaitu gde ima na mesec najvise mrtvih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet