Državljani Srbije u Češku mogu samo ako imaju jasan razlog

Državljani Srbije i Crne Gore od danas će moći da uđu u Češku samo ukoliko imaju jasno definisane razloge za to, dok će Česi, koji se vraćaju iz ove dve zemlje, morati da se testiraju na virus korona ili idu u karantin, prenose češki mediji.
Državljani Srbije u Češku mogu samo ako imaju jasan razlog
Foto: Pixabay
Češko Ministarstvo zdravlja pre nekoliko dana je stavilo Srbiju i Crnu Goru na listu zemalja u kojima postoji veliki rizik od zaraze virusom korona i najavilo da će od 13. jula Česi, koji se vraćaju iz ove dve zemlje, morati da se testiraju na virus ili odu u karantin, prenela je tada češka agencija ČTK pozivajući se na navode tog ministarstva.
 
Ministarstvo je navelo u saopštenju da se Srbija i Crna Gora više ne nalaze u zelenoj kategoriji, u koju spadaju zemlje sa niskim rizikom od širenja virusa, već su prebačene u crvenu kategoriju zemalja koje nisu članice EU, na koje se primenjuju određene zaštitne mere.
 
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Češke Zuzana Štičova rekla je za ČTK da državljani Srbije i Crne Gore od sutra mogu da uđu u Češku samo ukoliko postoje jasno definisani razlozi za to, kao što su posao, porodica, zdravlje ili hitna vanredna situacija.
 
Jedina zemlja EU koja je na listi država crvene kategorije je Švedska, te Česi, kao i stranci, po dolasku iz te zemlje, takođe, moraju da se podvrgnu testu na virus ili da odu u dvonedeljni karantin. Međutim, za razliku od državljana Srbije i Crne Gore, Šveđani mogu da uđu u Češku bez davanja razloga i, samim tim, mogu da borave u Češkoj kao turisti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet