Zbog eksplozija u Bejrutu zaseda Savet Libana za odbranu, sutra Dan žalosti

Premijer Libana Hasan Diab najavio je večeras za sutra, u sredu, dan nacionalne žalosti za žrtve velikih eksplozija koje su danas sravnile sa zemljom veći deo luke Bejruta i oštetile mnoge zgrade u libanskom glavnom gradu, izbijajući prozore i vrata.
Zbog eksplozija u Bejrutu zaseda Savet Libana za odbranu, sutra Dan žalosti
Foto: FoNet/AP
Predsednik Libana Mišel Aun sazvao je hitan sastanak Vrhovnog odbrambenog saveta, preneo je Frans pres.
 
Zvaničnik libanskog Crvenog krsta Žorž Ketaneh je izjavio da ima na stotine mrtvih i ranjenih. CNN javlja da je oko 400 ljudi preneto u bolnicu i da je oštećena i Predsednička palata.
 
Jedan zvaničnik Civilne zaštite je rekao da da još ima tela u luci i da su mnogi zatrpani ruševinama, preneo je Asošiejted pres. Još uvek nije za sada poznat uzrok velikih eksplozija, šokantnih čak i za taj grad koji je bio poprište višegodišnjeg bombardovanja tokom gradjanskog rata, samoubilačkih bombaških napada i izraelskog bombardovanja.
 
Desetine kola hitne pomoći odvozile su ranjene ljude iz luke, gde su mnogi ležali na zemlji i bolnice su pozvale da se odazovu dobrovoljni daovaoci krvi, dok je vatra zahvatila luku iz koje se diže gust crn dim.
 
Lokalne TV stanice su javile da se eksplozija dogodila u skladištu pirotehnike i da je vatra zahvatila obližnju zgradu izazvašvi drugu, još jaču eksploziju. Očevici su to uporedili sa nuklearnom ekplozijom, preneo je Asošiejted pres.
 
Frans pres navodi, pozivajući se na bezbednosne izvore, da je eksplodirao konfiskovan eksploziv uskladišten u luci, a ima i vesti da gori jedan brod.
  • &

    04.08.2020 22:19
    samo kažem
    meni liči da je u vazduh otišao silos sa 120k tona žitarica
    https://twitter.com/FadyRoumieh/status/1290672517733064705
    https://en.wikipedia.org/wiki/Port_of_Beirut#/media/File:Hafen_von_Beirut.jpg
    luka je inače kapija za transport robe za zemlje Persijskog zaliva, Siriju, Jordan i Irak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet