Raspala se poslednja netaknuta ledena ploča na kanadskom Arktiku

Poslednji netaknuti glečer na kanadskom Arktiku se raspao, izgubivši više od 40 odsto površine u samo dva dana krajem juna, objavili su naučnici u petak.
Raspala se poslednja netaknuta ledena ploča na kanadskom Arktiku
Foto: Pixabay
Glečer Milne na rubu je ostrva Elsmir, u retko naseljenom regionu Nunavut na severu Kanade.
 
"Temperatura iznad proseka, snažni vetrovi i otvoreno more recept su za pucanje leda", objavila je na Tviteru Kanadska služba za lednike.
 
"To je površina celih gradova. Radi se o ogromnim komadima leda", rekao je Luk Kopland, glaciolog na Univerzitetu u Otavi.
 
 Površina glečera smanjila se za 80 kvadratnih kilometara. Radi poređenja, površina Menhetna je 60 kvadratnih kilometara.
 
"Bila je to poslednja sasvim netaknuta ledena ploča. Sada se doslovno raspada", upozorio je Kopland.
 
Arktik se poslednjih 30 godina zagreva dvostruko više u odnosu na globalni prosek, zbog procesa poznatog kao Arktička amplifikacija. No, ove godine je temperatura u tom polarnom području još intenzivnija. Površina ledenog pokrivača najmanja je u poslednjih 40 godina. Rekordna temperatura i razorni šumski požari opustošili su sibirsku Rusiju.
 
Ovo je leto na kanadskom Arktiku pet stepeni toplije od 30-godišnjeg proseka, rekao je Kopland.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.