Norveški ministar zdravlja: Izbegavati putovanja u inostranstvo

Norveški ministar zdravlja preporučio je Norvežanima da izbegavaju sva putovanja u inostranstvo, čak i u zemlje s malim brojem obolelih od kovida-19, kako bi se sprečilo ponovno širenje zaraze.
Norveški ministar zdravlja: Izbegavati putovanja u inostranstvo
Foto: Pixabay
"U Norveškoj još uvek ima malo zaraženih, ali vidimo povećano širenje zaraze u zemljama koje su imale kontrolu nad svojim situacijama", rekao je ministar Bent Hoie na konferenciji za novinare.
 
Iako nije članica Evropske unije, Norveška je članica šengenske zone bez unutrašnjih graničnih kontrola, a imala je neke od najstrožih ograničenja putovanja u Evropi u ranoj fazi pandemije pre nego što ih je od juna postepeno ukinula. Vlada je uz to odlučila i da barovi i restorani više neće smeti služiti alkohol nakon ponoći, rekao je Hoie.
 
Vlasti će nove preporuke o nošenju maski objaviti 14. avgusta, dodao je on. Maske u Norveškoj i u drugim nordijskim zemljama, za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja, nisu obavezne u javnim prostorima, navode mediji u EU.
 
Izuzetak će biti putnici koji dolaze u zemlju, koji idu u desetodnevni karantin. Oni moraju nositi maske od trenutka prelaska granice ili dolaska na aerodrom, dok ne dođu do kuće u kojoj moraju ostati u karantinu.
 
Premijerka Erna Solberg rekla je da će vlasti odložiti planirano ublažavanje ograničenja i ponovno uvesti neke mere kako bi se izbjeglo uvođenje potpunok karantina.
 
Norveška, sa 5,4 miliona stanovnika, suočena je poslednjih dana s porastom broja zaraženih. U petak je imala 9.468 slučajeva, 59 više nego dan pre, i 256 umrlih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet