Predsednički izbori u Belorusiji, Lukašenko favorit

U Belorusiji se danas održavaju predsednički izbori na kojima aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko i posle 26 godina na vlasti važi za favorita.
Birališta su otvorena jutros u Belorusiji za predsedničke izbore na kojima se Lukašenko kandiduje za šesti predsednički mandat.
 
Pored Lukašenka, ostali kandidati su kopredsednik pokreta "Govori istinu" Andrej Dmitrijev, bivša poslanica u Donjem domu parlamenta Ana Kanopatska, domaćica Svetlana Tikanovskaja i lider Beloruske socijaldemokratske stranke Sergej Čerčen.
 
Od 8 časova ujutro, (7 časova po srednjoevropskom vremenu) birači su krenuli ka izbornim mestima, neki noseći bele narukvice kao znak raspoznavanja na poziv opozicione kandidatkinje Tihanovskaje koja je upozorila svoje pristalice da pažljivo motre na moguće prevare.
 
Predizbornu kampanju su obeležila hapšenja i pritvaranja opozicionih političara i aktivista i neprijavljeni protesti. U nastojanju da smanje jačanje Svetlane Tihanovskaje, beloruske vlasti uhapsile su juče šeficu njene izborne kampanje, i na kratko privele drugu njenu saveznicu. Vlasti od jula ukazuju na zaveru opozicije i ruskih plaćenika da u zemlju donesu vatru i krv.
 
Međutim, Tihanovskaja, nastavnica engleskog po obrazovanju, drži se čvrsto mada kaže da je svaki dan strah. 
 
Tihanovskaja je u intervjuu za Frans pres u petak rekla da ne treba imati iluzije oko rezultata, s obzirom na velike prevare sprovedene već za vreme prevremenog glasanja.
 
Lukašenko (65), koga nekad nazivaju poslednji evropski diktator, prvi put je izabran 1994. godine. Na poslednjim izborima 2015. proglašen je pobednikom sa 83,5 odsto glasova. Nije bilo ozbiljnih rivala, a izborni posmatrači prijavili su probleme u brojanju i beleženju glasova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet