Donatori 250 miliona evra pomoći šalju direktno stanovništvu Libana da ne bude zloupotreba

Više od 30 učesnika međunarodne donatorske konferencije za Liban postiglo je dogovor da pomoć bude upućena direktno stanovništvu radi sprečavanja vlasti da zloupotrebe sredstva.
"Učesnici su se složili da njihova pomoć treba da bude koordinisana pod okriljem UN i dostavljena direktno libanskom narodu, uz maksimalnu efikasnost i transparentnost", navodi se u zajedničkoj izjavi sa konferencije, prenosi Frans pres.
 
Učesnici konferencije obavezali su se da toj zemlji upute pomoć vrednu 252,7 miliona evra. Donatori su obećali da će hitno obezbediti pomoć u čijem su fokusu lekovi, bolnice, škole, hrana i smeštaj.
 
Oni su obećali pomoć za "verodostojnu i nezavisnu" istragu prošlonedeljne eksplozije u Bejrutu, a podršku za oporavak Libana uslovili su sprovođenjem reformi koje traže libanski demonstranti, prenosi Asošiejted pres.
 
Jučerašnju donatorsku konferenciju održanu preko video veze organizovali su Francuska i Ujedinjene nacije radi slanja hitne pomoći Libanu.
 
 
Foto: AP
 
Liban, poznat po korupciji i zloupotrebi javnih sredstava i nevidljivim infrastrukturnim projektima, navodi AP, pogođen je jakom eksplozijom oko 2.750 tona amonijum nitrata uskladištenog u bejrutskoj luci koja je razorila deo grada. U eksploziji u utorak uveče poginulo je najmanje 160 ljudi, a povređeno je oko 6.000.
 
Eksplozija je izazvala dodatan gnev stanovnika Libana koji dugo optužuju vlasti za korupciju i nemar.
 
Posle sukoba demonstranata i policije u Bejrutu, premijer Libana Hasan Diab najavio je da će predložiti održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.
 
Sinoć su izbili novi sukobi policije i demonstranata.
  • zoom

    10.08.2020 10:16
    čitajte slike
    jedna slika je oduvek više i bolje kazivala od 1000 reči, zato je ova magacinska teorija sa šlagom od korupcije koja se vrti ko pokvarena ploča nesvarljiva.
  • Nemanja

    10.08.2020 08:59
    Kako
    Kako će to da urade baš me zanima. Jedino ako ima neko prebivalište na uništenoj lokaciji pre eksplozije i po tome da isplaćuju na račune. Inače sve ostalo je opet zloupotreba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.