FOTO: Zatraženo da se sa ostrva Vido kod Krfa uklone suncobrani i ležaljke

Kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić izjavio je danas da veruje da će ležaljke i suncobrani, postavljeni na ostrvu Vido kod Krfa, vrlo brzo biti uklonjeni i istakao da ne treba da se stvori ružna slika jer stanovnici Krfa spomenike posvećene Srbima doživljavaju kao deo sopstvene istorije.
On je agenciji Tanjug rekao da je, kada je čuo da su postavljene ležaljke otišao na ostrvo, fotografisao i da je upućen dopis Ambasadi i Konzulatu Srbije na Krfu, gradonačelnici Krfa Meropi Idreo i da veruje, kako kaže, da će ležaljke uskoro biti uklonjene.
 
"Ne želim da se stvori pogrešna slika. Naprotiv. Za 20 godina koliko sam ovde, svih 10 spomenika posvećenih srpskim vojnicima su u dobrom stanju i nikada nijedan nije oštećen. Grci to doživljavaju kao deo sopstvene istorije", rekao je Saramandić.
 
On je objasnio da je do ovakve odluke došlo zato što je jedna grupa odbornika u skupštini opštine Krf iskoristila trenutak da bi sebi napravili malo zadovoljstvo, ali nisu cenili simboliku koju ostrvo Vido ima. Dodaje da ne zna da li Opština zna za tu njihovu odluku.
 
Kako je rekao, ovakve stvari su se dešavale i prošle godine i pre tri-četiri, kada su vlasnici restorana postavljali ležaljke i suncobrane, ali su oni brzo uklanjani, zbog čega je u septembru prošle godine Ambasada Srbije zajedno s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dogovorilo da ne postoje sadržaji od pristaništa do mauzoleja.
 
"Srbi tu ne mogu da budu turisti već hodočasnici. Na tom sastanku je dogovoreno da Srbija u saradnji sa Krfom rekonstruiše put i da na njemu neće biti turističkih sadržaja jer je to u koliziji sa osećanjima posetilaca", rekao je Saramandić.
 
 
On je dodao da je pre 15 godina postavljen čuvar mauzoleja na Vidu, koji je do sada opominjao ponekog plivača da se ne kupa tu.
 
Prema Saramandićevim rečima, jedino rešenje je da se na Vidu postavi jedna velika tabla sa objašnjenjem na više jezika koja bi opominjala sve koji bi pokušali da se kupaju ili odmaraju na ostrvu.
 
Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je 2.764 srpskih vojnika. Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u "Plavoj grobnici".
  • Vojin

    11.08.2020 13:26
    Realno
    Mi kritikujemo Grke a Mi prvi rostiljamo na kostima predaka. Pogledajte za 1.Maj Spomen park Jajinci i gomilu rostiljdzija. Pogledajmo malo sebe pa sudimo drugima.
  • Bojan

    11.08.2020 10:12
    Moja baba je slučajno preživela novosadske čistke i dočekala je kraj rata u radnom logoru u Mađarskoj, pa se ipak do kraja života kupala na Štrandu jer je ovo njen grad i rešila je da u njemu vodi normalan život. Zato bez patetične kuknjave.
  • Српкиња

    10.08.2020 23:41
    Видо
    Мој деда и оба деде моје прије били су Солунски добровољци, сва тројица преживели и дочекали старост. Прошле године сам била на ходочасничкој екскурзији, обишла Крф, Гувију, Видо, Плаву Гробницу, Солун,Зејтинлик. Говорим грчки, тако да још боље разумем целу причу. Острво Видо је уствари гробље, где су сахрањене хиљаде измучених и болесних српских војника. Када није било места за гробове, носили су их на пучину и спуштали у море. Та увала се зове Плава Гробница и ту почивају исто кости хиљаде наших мученика. Острво је јако мало, ненастањено, преко пута од прелепог Крфа, до њега се долази бродићима и зато и постоји мала лука, за пристан. На Виду не живи породица која брине о гробљу, живе на Крфу, тамо су само преко дана да дочекају српске туристе. Ово са лежаљкама је обична глупост неког Грка, јер тамо уопште не иду туристи да се купају, иду само Срби на гробље. Грци нас заиста воле, нарочито када знате њихов језик, сматрају нас браћом, јер смо православци и схватају одлично наш проблем са Косовом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet