Iran: Ugašen list koji je objavio da je broj umrlih i zaraženih veći od zvaničnog

Iran je ugasio list koji je objavio navode stručnjaka da zvanične brojke o zaraženima i umrlima od kovida-19 predstavljaju samo pet odsto stvarnog bilansa.
Glavni urednik lista Džahane Sanat, Mohamad Reza Sadi potvrdio je ovo zvaničnoj iranskoj novinskoj agenciji IRNA.
 
List koji je osnovan 2004. godine objavio je izjavu epidemiologa da je broj smrtnih slučajeva i zaraženih 20 puta veći od zvaničnih brojeva koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja. Epidemiolog je, takođe, naveo da je prvi slučaj otkriven mesec dana ranije od zvanično objavljenog prvog slučaja zaraze 19. februara.
 
Situacija je prikrivana, kako je rekao, zbog obeležavanja godišnjice Islamske revolucije 1979. i parlamentarnih izbora.
 
"Vlasti su prikrivale informacije iz političkih i bezbednosnih razloga", rekao je epidemiolog.
 
On je u izjavi kritikovao manjak testiranja i upozorio na novi talas infekcija sledećeg meseca zbog prijemnih ispita na fakultetima i šiitskih praznika.
 
Iransko ministarstvo zdravlja je do sada prijavilo skoro 330.000 slučajeva zaraze i 18.616 smrtnih slučajeva, uključujući 189 smrtnih slučajeva u poslednja 24 sata. Iranske vlasti su od početka epidemije bile kritikovane zbog blažih mera za sprečavanje širenja zaraze u odnosu na druge države u regionu.
 
Na Bliskom istoku Iran je za sada najpogođenija država.
  • Misha

    11.08.2020 07:38
    Samim ovim gašenjem lista iranska vlada je priznala da su objavili istinu.
  • Bučić

    11.08.2020 00:41
    Vrhovni vođa vučizirao novine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet