Preminuo medijski magnat Samner Redstoun, osnivač kompanija CBS i Viacom

Američki medijski magnat Samner Redstoun, koji je od porodičnog filmskog lanca napravio imperiju medija CBS i Viacom, umro je u 98. godini.
To je saopštio porodični holding National Amusements, koji kontroliše kompaniju "ViacomCBS".
 
Redstoun je, uprkos poodmakloj starosti, bio predsednik upravnog odbora CBS i Viacom do 2016. godine, kada se povukao tokom borbe za vlast svoje porodice, većinske vlasnice kompanije, i rukovodstva tih firmi.
 
Od porodičnog lanca bioskopa za automobiliste (drive-in) napravio je medijsku imperiju kroz agresivne kupovine. Mnogi novinski naslovi su bili o njegovim vezama sa ženama, glumcima i direktorima. U brojnim intervjuima rekao je da nikad neće umreti.
 
Njegovo čvrsto upravljanje kompanijom National Amusements, koja kontroliše CBS i Viacom kroz akcije, prenet je na njegovu ćerku Šari Redstoun, koja se borila sa rukovodstvom da ponovo spoji te dve celine, podeljene 2006. godine.
 
Redstounove bitke sa sopstvenom porodicom su bile isto toliko dramatične kao njegovi korporativni manevri. Sin Brent Redstoun je jednom tužio oca da bi podelio njegovu medijsku imperiju, a onda je prihvatio znatnu sumu da odustane od svog dela akcija sa pravom glasa.
 
Redstoun se dvaput ženio i dvaput razvodio. Prvo s Filis Glorijom Rafael, majkom Šari i Brenta, a zatim s učiteljicom Paulom Fortunato, koja je 39 godina mlađa od njega. Pod njegovim nadzorom, Viacom je postao jedan od medijskih divova u SAD, s televizijskim kanalima koji se plaćaju MTVi i Comedy Cental i filmskim studiom Paramount pictures.
 
Redstoun je često govorio u intervjuima da je "kralj". Časopis Forbs procenio je neto vrednost njegove imovine na 4,6 milijardi dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.