Gradonačelnik podržao inicijativu: Ljubljana dobija Beogradsku ulicu

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković podržao je inicijativu beogradskih vlasti da ulica u glavnom gradu Slovenije bude nazvana po srpskoj prestonici.
Gradonačelnik podržao inicijativu: Ljubljana dobija Beogradsku ulicu
Foto: Pixabay
Predlog da ulica u Ljubljani dobije ime po Beogradu službeno je u utorak uputio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, javlja slovenačka agencija STA.
 
Vesić je rekao kako je dugo postojala Ljubljanska ulica u Beogradu, ali da veruje da imenovanje ulica treba da sledi princip reciprociteta. Uveren je da će Ljubljana, grad pobratim Beograda, dobiti ulicu sa imenom po glavnom gradu Srbije u znak međusobnog poštovanja dva grada.
 
Upitane za komentar, ljubljanske gradske vlasti su navele da se gradonačelnik zalaže za inicijativu, ali odluku o tom pitanju donosi gradsko veće.
 
S obzirom na to da takav postupak uključuje obavezno javno iznošenje predloga kako je to propisano zakonom i traje oko pet do šest meseci, moglo bi biti okončano početkom 2021. godine.
 
Ljubljanske vlasti ističu odličnu saradnju dva grada, kao i zalaganje Beograda za podizanje spomenika slovenačkom lingvisti Jerneju Kopitaru, očekivano ove godine, nakon što je Ljubljana otkrila statuu njegovog srpskog kolege Vuka Stefanovića Karadžića 2016. godine.
 
Ljubljana ima nekoliko ulica nazvanih po gradovima u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Zagreb, Karlovac, Novi Sad, Skoplje i Prištinu.
 
Beograd ima ulice sa nazivima glavnog grada Slovenije, Bleda, Celja i Maribora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet