U SAD manje od milion nezaposlenih

Prvi put od početka pandemije u Sjedinjenim Američkim Državama protekle nedelje se za pomoć prijavilo manje od milion nezaposlenih, saopštio je američki Sekretarijat za rad.
U SAD manje od milion nezaposlenih
Foto: Pixabay
U prvoj nedelji nakon što je 31. jula prestala isplata nedeljne pomoći od 600 dolara za pomoć se prijavilo 963.000 nezaposlenih. Poređenja radi, prema podacima Sekretarijata za rad, nedelju pre toga bilo je 1,19 miliona prijava, prenosi Glas Amerike.
 
Iako je predsednik Donald Tramp u subotu potpisao izvršni nalog kojim bi trebalo da bude produžena isplata pomoći u smanjenom iznosu od 400 dolara, tu odluku prate mnoge nepoznanice. Od saveznih država se, naime, traži da obezbede 100 dolara za isplatu pomoći, ali su guverneri upozorili da države za to nemaju dovoljno novca, jer su im prihodi smanjeni zbog pandemije.
 
Preostalih 300 dolara trebalo bi da se obezbedi iz federalnog programa pomoći u vanrednim situacijama.
 
Ekonomski savetnik Bele kuće Lari Kadlou izjavio je danas da Tramp planira da obezbedi nedeljnu isplatu pomoći u iznosu od 300 dolara, jer grupe industrijalaca i republikanci tvrde da suma od 600 dolara nedeljno demotiviše deo nezaposlenih da se angažuju u traženju zaposlenja, jer dobijaju više novca nego kada su radili.
 
Američka vlada je prošle nedelje objavila da je u julu otvoreno 1,76 miliona radnih mesta. Tokom pandemije je, prema podacima Sekretarijata za rad, otvoreno 9,3 miliona radnih mesta, naspram 22 miliona, koliko ih je izgubljeno u istom periodu. 
  • Dusan

    14.08.2020 17:46
    aaaaaaaaaa da ...
    ekonomija koja uziva u hiperinflaciji zadnjih nekoliko decenija nemam para? Smesno, i onda svi mi koji smo studirali ekonomiju amerike kao reper jedne "moderne" ekonomije bivamo lincovani od strane profesora kada im postavimo pitanje zasto ucimo ili jos gore se poredimo sa nekim ko nema materijalno pokrice za silne milione milijardi ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet