EU dala zeleno svetlo za sankcionisanje represije u Belorusiji

Evropska unija (EU) dala je večeras "zeleno svetlo" za sankcionisanje represije u Belorusiji posle spornih predsedničkih izbora na kojima je ponovo pobedio predsednik Aleksandar Lukašenko, saopštili su evropski izvori Frans presu.
EU dala zeleno svetlo za sankcionisanje represije u Belorusiji
Foto: Pixabay
"Šefovi diplomatija su dali saglasnost za sankcionisanje represije i biće napravljen spisak imena", dodali su isti izvori.
 
Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je nedavno da će EU temeljno preispitati odnose s Belorusijom i ocenio da predsednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.
 
EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Belorusiji i sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.
 
Narednih godina EU je uvela dodatne mere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.
 
Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovska oko deset odsto. Objavljivanje rezultata prema kojima je pobedio Lukašenko, predsednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta dve večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povređene.
 
Tihanovska, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, otišla je u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.
  • @Петровград

    15.08.2020 20:14
    U Crnoj Gori nisu bili "civilizovani protesti", nego velikosrbijanski, četnički i srednjovekovni pokušaj da se zemlja, koja je (kakva god da je) ipak u Nato i najdalje odmakla u evrointegracijama, destabilizuje i skrene sa tog puta.

    Već je više puta u režiji velikosrbijanskih hegemonista i imperijalista koji glume male Ruse pokušano da se CG destabilizuje i da se izvrši državni udar.
    CG je daleko od normalne i demokratske zemlje, ali ako neko treba da joj drži lekcije demokratije, to svakako nije BG i nisu ljudi koji su u XXI vek zalutali iz XIII veka.
  • Singer

    15.08.2020 09:24
    A ovde...?
    Naravno da ovde NEĆE sankcionisati represiju...

    Jer bi izgubili stotine hiljada jedinki radne snage - vredne šake pirinča !
  • Петровград

    15.08.2020 09:13
    Лукашенко: последњи европски диктатор.
    Ђукановић: мултиетнички демократа (са још дужим стажом).
    Пола године мирних и цивилизованих протеста у Црној Гори није испратио нити један западни медији, а о ЕУ институцијама које су позивале ''обе стране'' на дијалог да и не говоримо. На контроверзни закон о ''слободи вероисповести'' и насиље при политичком отимању Будве нису ни реч рекли.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.