Korona u školama u Berlinu, u karantinu stotine učenika i nastavnika

Više od 40 škola u Berlinu, manje od dve nedelje od kada su ponovo počele da rade, prijavilo je da su njihovi učenici ili nastavnici zaraženi, potvrdile su danas nemačke vlasti.
U karantinu su stotine učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola, kojih je u Berlinu više od 820.
 
Ponovni rad škola i opasnost od njihovog pretvaranja u žarišta epidemije i rizik od širenja virusa na porodice i širu zajednicu bili su razlog velike zabrinutosti. Berlin je jedan od prvih nemačkih gradova u kojem su škole otvorene posle letnjeg raspusta. 
 
Učenici moraju da nose zaštitne maske u hodniku, tokom odmora i prilikom ulaska u učionicu, ali ih mogu skinuti u klupama. Ta mera je naišla na kritike i tvrdnje da učenici i nastavnici moraju nositi maske sve vreme, što je obaveza u Severnoj Rajni–Vestfaliji.
 
Broj zaraženih u Nemačkoj je počeo da raste od sredine jula, zbog povratka turista sa odmora i masovnih okupljanja.
 
Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da postoji suviše različitih pravila i konstatovala da ljudi ne razumeju šta mogu da rade u Berlinu, što je možda zabranjeno u Bavarskoj.
 
Danas je u Nemačkoj zabeleženo 1.426 novih slučajeva.
  • Rade

    26.08.2020 00:10
    Od virusa se pobeći ne može, ali vlast može da se menja!
  • Dilka

    25.08.2020 17:22
    @ napisi komentar
    ili ne ........ zarazimo se ili samo unesmo virus u porodicu ...... zamislite taj osecaj .... ziveti sa tim da ste nenamerno izazvali smrt nekog svog najmilijeg ........ verujem da se svi toga najvise bojimo ..ali ja kazem da ne pristajem da se bojim "do kraja zivota" a ovo ce ,bogami, potrajati i samo ce Koronu smeniti nesto novo .....
    Da se razumemo, deci JESTE mesto u skoli, roditelji NISU nastavnici koliko god da su strucni i , nazalost, sami ce morati da zive sa svojim odlukama. Sretna sam sto su moja deca odrasla i ne moram da podnosim muku izbora danasnjih roditelja - no da ih upozorim: deca ce skidati maske, deliti uzine, pozajmljivati pribor ...... jedan nastavnik na njih 15 NE moze sve videti i nemojte se iznenaditi kada 10 dana nakon pocetka skole opet , na moju nastavnicku zalost, odemo "onlajn"...... Nastavnicima je mnogo lakse i udobnije raditi u skoli nego biti na cimanju 18 sati dnevno. Verujte na rec .
  • Džez

    25.08.2020 06:45
    Jadna nasa deca
    Zatvoriti decu u kuce, dati im telefone i pustiti ih u svet kada napune 50 god,.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.