Erdogan Grčkoj: Razgovori o spornim delovima Sredozemlja ili suočavanje s posledicama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Grčku da će morati da uđe u razgovore oko spornih delova u istočnom Sredozemlju ili da se suoči sa posledicama.
"Ili će razumeti jezik politike i diplomatije ili će se suočiti sa bolnim događajima na terenu", rekao je on danas prilikom otvaranja bolnice u Istanbulu.
 
Govoreći o područjima koja su u istočnom Sredozemlju Grčka i Kipar označili kao svoje ekonomske pomorske zone, Erdogan je rekao da će Grčka shvatiti da "Turska ima političku, ekonomsku i vojnu moć da cepa nemoralne mape i nametnuta dokumenta".
 
Naglasio je da je Turska "spremna za svaku mogućnost i rezultat".
 
Grčka i Turska spore se oko pomorskih granica nakon otkrića znatnih nalazišta gasa, a dve države poslednjih nedelja izvele su više vojnih vežbi.
 
Ankara tvrdi da Grčka nema pravo da eksploatiše gas.
 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je ranije na Tviter nalogu da su se Grčka i Turska, članice Alijanse, "dogovorile da započnu tehničke pregovore u NATO-u", s ciljem sprečavanja bilo kakvih incidenata u istočnom Mediteranu, gde se turski brod za seizmičko traganje za naftom i gasom u podmorju, u pratnji ratnih brodova nalazi u grčkim vodama od 10. avgusta.
 
Atina je zatim negirala da će biti pregovora s Ankarom o deeskalaciji u istočnom Mediteranu.
  • hmm

    05.09.2020 21:50
    šta ćeš sad vučiću...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.