Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je novog premijera.
Novi japanski premijer biće Jošihide Sugu.
 
Suga (71), dosadašnji glavni sekretar u vladi Šinzoa Abea, pobedio je u ponedeljak na izborima za predsednika vladajuće Liberalno-demokratske stranke, čime je otvorio sebi put za imenovanje za novog japanskog premijera.
 
Suga bi trebalo da u toku dana predstavi članove novog kabineta, prenosi AP.
 
Obećao je da će ostvariti brojne programe svog prethodnika Šinzoa Abea, uključujući ekonomsku strategiju "abenomiku", i da će sprovoditi reforme u smeru deregulacije i pojednostavljenja birokratije.
 
Abe, premijer sa najdužim mandatom u japanskoj istoriji, odstupio je zbog lošeg zdravlja nakon što je na čelu države bio gotovo devet godina.
 
Očekuje se da će na položajima ostati najvažniji ministri, poput ministra finansija Tara Asea, ministra spoljnih poslova Tošimicua Motegija, ministra ekonomije Jasutošija Nišimure i ministra životne sredine Šinjira Koizumija.
 
Abeov mlađi brat Nobuo Kiši verovatno će dobiti ministarstvo odbrane, dok će trenutni ministar odbrane Taro Kono preuzeti položaj za sprovođenje administrativnih reformi.
 
Ministarstvo trgovine i industrije i dalje će voditi Hirosi Kadžijama, sin političara koji se smatra Suginim mentorom.
 
Očekuje se da će ministar zdravstva na odlasku Katsunobu Kato, bliski Sugin saveznik, postati glavni sekretar kabineta.
  • Giga Moravac

    16.09.2020 10:43
    Japanski krkobabić. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.