BiH prešla hrvatsku granicu za 90 metara

Nadležni organi Hrvatske utvrdili su da je Bosna i Hercegovina, kako kažu, verovatno greškom postavila tablu s upozorenjem na blizinu granice 90 metara unutar hrvatskog državnog područja.
BiH prešla hrvatsku granicu za 90 metara
Foto: Pixabay
Tabla s upozorenjem na blizinu granice nalazi se na području naselja Šiljkovača, u hrvatskoj opštini Cetingrad.
 
"Pregledom lokacije i geodetskom proverom nadležnih hrvatskih službi utvrđeno je da je ploča postavljena 90 metara unutar hrvatskog državnog područja (odmah uz hrvatsku ploču o blizini granice), uzimajući pri tome u obzir liniju državne granice Hrvatske i BiH utvrđenu prema Ugovoru o državnoj granici iz 1999", stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske ambasadi BiH.
 
Ministarstvo veruje da su bosanskohercegovačke službe napravile nenamernu grešku, koja se može i treba lako ispraviti.
 
Hrvatsko ministarstvo je pozvalo BiH da uz prethodni dogovor i najavu, odmah ukloni tablu, odnosno premesti je na odgovarajuću lokaciju unutar državnog područja BiH.
  • @ab

    19.09.2020 08:25
    To kako Google Maps vidi granicu SRB i HRV nije ništa novo i nije zla namera Google Maps.

    Upravo takva, identična mapa je važila i u vreme SFRJ i to u Vojvodini koja je tada zastupala stanovište koje je Srbija sada preuzela.

    Takva granica, koja ide tamo-vamo, je zaista i prava granica, određena prema katastru, kako se to inače i radi. Ujedno nije ni blizu usamljen slučaj, ima puno još čudnijih i luđih granica na svetu i u Evropi.

    Hrvatska je potpuno u pravu, pravo je na njenoj strani. Ali ako bi se gledala praktičnost i ako bi HRV htela takav dogovor, mogla bi se napraviti normalnija granica nasred reke, kao što je svojevremeno htela Vojvodina (dok je jelda postojala), a kako sad hoće Srbija.

    Za to su male šanse jer bi HRV time dosta izgubila.

    S druge strane, da je situacija obrnuta, da po katastru SRB više dobija, a HRV gubi, obe države bi zastupale potpuno suprotan stav od onog koji sad zastupaju - toliko o principijelnosti.
  • ab

    18.09.2020 19:38
    Učite Srbi
    šta je odgovornost prema državi koju ste dobili naivnošću gore pomenutih. Zbog neke table koja je navodno ušla 90m na teritoriju države zovu se geometri, šalju se note ministarstvima.
    Dok kod nas na svakom prelazu različita tabla, negde još stoji i SRJ, da ne pričam o različitim uniformama i izgledima prelaza.
    Nažalost, sve i kada bi neko postavio neko pitanje oko ovih i sličnih tema bio bi ekspres odbijen jer koga to briga, granice nisu više birne. Vidimo sada za vreme korone kako nisu. :-)

    P.S. Idite na Google Maps i proverite kako vide granicu Srbije i Hrvatske!
  • Sima

    18.09.2020 18:42
    Novi Sad
    Samo ograničeni ljudi imaju granice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet