Papin saradnik: Stepinac neće biti proglašen svetim bez saglasnosti SPC

“Kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca mora da bude trenutak zajedništva za celokupnu Crkvu, i katolike i pravoslavce, a kako na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, do daljega, Stepinac neće biti proglašen svetim”, najvažnija je poruka državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina, iz intervjua koji je dao katoličkom nedeljniku "Glas Koncila".
Papin saradnik: Stepinac neće biti proglašen svetim bez saglasnosti SPC
Foto: 021

Kardinal Pjetro Parolin najvažniji je saradnik pape Franje, a prošle nedelje boravio je u Hrvatskoj. Najzanimljiviji deo intervjua je onaj u kojem on govori o Stepincu, i objašnjava da je kanonizacija nemoguća sve dok postoje otpori iz Srpske pravoslavne crkve, prenosi "Jutarnji list", ocenjujući da je ovo prvi put da iz Vatikana priznaju da su razgovori hrvatskih biskupa i srpskih episkopa o Stepincu propali.

Državni sekretar Svete Stolice je dodao da nema novih detalja "u odnosu na ono što je već rečeno u vezi sa kanonizacijom kardinala Stepinca, u smislu u kojem je to objašnjeno biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu”.

"Papa je izabrao metodologiju nastojanja da se približe stavovi, i kada je reč o pitanju koje razdvaja (SPC i Katoličku crkvu u Hrvatskoj). Smatram, takođe, da je takva metodologija najispravnija. Poznat je papino stav da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevaziđu razlike", rekao je, između ostalog, Parolin.

Jedna faza toga dijaloga je ostvarena i nije, kako je naveo, postigla neki poseban rezultat jer nije došlo do približavanja stavova.

Za crkvene krugove u Zagrebu ovi komentari najbližeg papinog saradnika nisu iznenađenje, navodi "Jutarnji list”, pozivajući se na izjavu sveštenika dobro upućenog u odnose hrvatske Crkve i Vatikana.

  • Anita

    26.09.2020 18:13
    Doniras im koji milionic i eto svetog Stepinca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet