BLOG: U sukobu Azerbejdžana i Jermenije više od 200 mrtvih, pod udarom i civili

U oružanom sukobu između Azerbejdžana i Jermenija ima mrtvih na obe strane.
Obe strane navode da ima žrtava. Jermenska strana navodi da je azerbejdžanska pretrpela velike gubitke i da je više od 200 vojnika nastradalo.
 
Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Moskva i NATO traži prekid sukoba. 
 
Za nekoliko sati ratnih dejstava u Karabahu ranjeni su civili, među njima žene i deca.
 
Oružane snage Azerbejdžana izgubile su četiri helikoptera, oko 15 bespilotnih letelica, uključujući udarne, 10 tenkova i borbenih vozila pešadije, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha. 
 
Gutereš: Vratite se za pregovarački sto
 
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Jerevan i Baku da momentalno obustave borbena dejstva i da se vrate za pregovarački sto.
 
On je osudio primenu sile i izrazio žaljenje što među stradalima ima i civila.
 
Gutereš je najavio i da će se uskoro čuti i sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, kao i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.
 
Jermeni povratili deo teritorije
 
U kontranapadu Jermena povraćen deo teritorije, zarobljeno 11 vozila.
 
Azerbejdžan je prema podacima čelnika Nagorno-Karabaha izgubio najmanje – 5 helikoptera, 27 dronova, 13 tenkova i transportera i dva inžinjerska vozila.
 
Čelnik Nagorno-Karabaha ističe da su neprijatelji pretrpeli velike gubitke, da su stotine su izbačene iz stroja.
 
Premijer Jermenije: Pred nama je samo jedno - da pobedimo
 
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sastao se sa rukovodstvom oružanih snaga te zemlje i tom prilikom izjavio da pred njima stoji samo jedan zadatak – da pobede.
 
"Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobede. Ceo jermenski narod, kao i uveo, je uz vojsku", rekao je on.
 
 
Tokom sastanka vojno rukovodstvo upoznalo je Pašinjana sa trenutnom situacijom na terenu, kao i na odluke koje je jermenska vojska donela kako bi obuzdala napad azerbejdžanskih snaga. Istovremeno, oglasio se i predsednik nepriznatog Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan koji je rekao da je više od 10.000 dobrovoljaca izrazilo želju da se priključi borbama.
 
Ima mrtvih
 
Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, uništeno oko 30 jedinica vojne tehnike i oko 20 bespilotnih letelica.
 
Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije.
 
Region Nagorno-Karabah saopštio je da je u jutrošnjim sukobima sa snagama Azerbejdžana poginulo 16 njegovih vojnika i da je ranjeno više od 100.
 
Kancelarija državnog tužilaštva Azerbejdžana saopštila je danas da je pet članova jedne porodice ubijeno u granatiranju jermenskih snaga.
 
To su prve civilne žrtve iz Bakua u najnovijim sukobima dve strane oko Nagorno-Karabaha, prenosi Rojters.
 
Hakovan poznati jermenski portal
 
Najjači jermenski informativni sajt news.am danas je hakovan od strane azerbejdžanskih hakera, koji su potpuno paralisali rad ovog medijskog portala, u trenutku kada je eskalirao sukob između dve države oko sporne teritorije Nagorno-Karabah.
 
Na naslovnoj strani jermenskog medijskog portala okačeni su govori predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, kao i slika azerbejdžanskog vojnika pod punom opremom.
 
NATO zahteva prekid sukoba
 
Strane koje su u konfliktu u Nagorno-Karabahu moraju hitno da prekinu sukobe i da započnu mirne pregovore, navodi se u saopštenju specijalnog predstavnika generalnog sekretara NATO na Kavkazu i Centralnoj Aziji Džejmsa Apaturaja.
 
"NATO je veoma zabrinut informacijama o sukobima velikih razmera u Karabahu. Strane moraju hitno da prekinu sukobe, koji su već rezultirali civilnim žrtvama. Za ovaj konflikt nema vojnog rešenja, moraju putem mirnih pregovora da reše situaciju", izjavio je Apaturaj.
 
Pored toga navodi se da NATO podržava napore Minske grupe OEBS.
 
Jermenija razmatra mogućnost priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karbaha
 
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da ova zemlja razmatra mogućnost priznavanja nezavisnost Nagorno-Karbaha. 
 
Kako je rekao, to pitanje je neophodno veoma ozbiljno razmotriti i sprovesti javnu debatu. Takođe je rekao i da je trenutno prerano govoriti o konkretnoj situaciji u Nagorno-Karabahu.
 
"Naša vojska kaže da je situacija napeta, ali je rano davati precizniju prognozu situacije", rekao je on.
 
U međuvremenu, parlament Azerbejdžana doneo je odluku da uvede ratno stanje u nekoliko gradova i regiona države, prenose mediji.
 
Objavljen snimak vazdušnih napada na jermensku vojnu tehniku
 
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak na kojem se navodno vidi napad na jermensku vojnu tehniku.
 
"U kontraofanzivi jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta uništen je veliki broj žive sile i vojne tehnike jermenskih trupa", navodi se u opisu video zapisa.
 
Snimak pogledajte na OVOM LINKU.
 
Jermenskom garnizonu predloženo da položi oružje
 
Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.
 
"Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se", ističe se u saopštenju, prenosi Sputnjik.
 
Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.
 
Ranjeno 14 civila
 
Azerbejdžansko tužilaštvo saopštilo je da je 14 civila ranjeno usled zaoštravanja situacije na kontakt liniji u Karabahu, prenosi Sputnjik.
 
 
Ombudsman: Među žrtvama žene i deca
 
Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.
 
 
"Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući decu i žene", navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.
 
Jermenska armija svojim kontra-dejstvima u još jednom ratu koji je pokrenuo Azerbejdžan ponovo pokazuje da je pouzdan garant narodne bezbednosti, napisao je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na svom Instagramu.
 
Jermenski premijer: Sukob može da se proširi van granica regiona
 
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio se građanima povodom najnovijeg razvoja događaja u Nagorno-Karabahu. On je pozvao međunardne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob. To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.
 
"Odlično razumemo da azerbejdžanski režim može da počne sa zločinačkim delovanjem prema granicama Jermenije i pribegne provokacijama što bi izazvalo nestabilnost u celom regionu. Zločinačko ponašanje će dobiti dostojan odgovor", rekao je Pašinjan.
 
  
 
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Jermenija intezivno granatira položaje naše vojske
 
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je obavestilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, i da je prijavljena šteta, kao i povrede među civilima.
 
 
Zbog toga su oružane snage Azerbejdžana odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta, saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.
 
Oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici izbili su prethodno 12. jula. Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog tih događaja, a o tome su u telefonskom razgovoru diskutovali i predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan. Iz Kremlja su tada saopštili da su se lideri složili da diplomatsko rešenje problema Nagorno-Karabaha nema alternativu.
 
Putin je naglasio važnost sprečavanja svih dejstava koji podstiču eskalaciju napetosti. Predsednici su tada izrazili spremnost da koordiniraju napore u cilju stabilizacije situacije u regionu.
 
Sukob Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah objavila o izlasku iz Azerbejdžanske republike. Nakon toga, u septembru 1991. godine, u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).
 
Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.
 
Lavrov: Što pre obustaviti oružani sukob
 
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom o sukobu u Nagorno-Karabahu i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava velikih razmera na liniji dodira i o informacijama o poginulima i ranjenima, a naglasio je da je neophodno što pre obustaviti oružani sukob.
 
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije, Lavrov je rekao da će Rusija, zajedno sa ostalim kopredsednicima Minske grupe OEBS-a, nastaviti da preduzima napore na posredovanju, usmerene na stabilizaciju situacije, preneo je Sputnjik.
 
Reakcije Evrope
 
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu i da se vrate pregovorima.
 
I generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je Jermeniju i Azerbejdžan da odmah obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.
 
Ona je izrazila duboku zabrinutost zbog najnovijih događaja u tom regionu i pozvala dve članice SE da pokažu odgovornost i uzdržanost.
 
Burić je podsetila su se obe zemlje, prilikom stupanja u SE, obavezale da konflikt reše mirnim putem i to se mora poštovati.
 
"U ime Saveta Evrope pozivam vlasti naše dve zemlje-članice da učine sve što je moguće kako bi se zaštitili životi civila i izbegao ulazak u vojni sukob. Potrebno je uložiti maksimalne napore da se zaustavi eskalacija", rekla je ona.
 
Zvanični Pariz zabrinut je zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu i traži prekid vatre, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
 
"Francuska je duboko zabrinuta zbog sukoba u Nagorno-Karabahu i informacija o žrtvama, pretežno među civilnim stanovništvom. Francuska poziva da se odmah obustave borbena dejstva i obnovi dijalog", navodi se u saopštenju.
 
Francuska je, inače, kopredsedavajuća u Minskoj grupi OEBS zaduženoj za normalizaciju situacije u tom regionu.
  • gradjaninX

    29.09.2020 19:51
    Kad je Pentagon udario Irak, kranja cifra je 600.000 civilnih zrtvi. Sest stotina hiljada.. Tako Amerika radi kad im je dosadno.
  • деан

    29.09.2020 13:29
    деки рс
    Азербејџанци до 1936. године нису постојали као нација и били су декларисани као кавкаски Татари.
    Држава створена као пион запада преко које се води борба са Ираном.
    Иза рата који је почео пре пар дана стоји Израел, земља на коју је Азербејџан у потпуности ослоњен, ту је и Турска која своје оружје исто производи на лиценцу Израела.
    За Армене је највећа увреда да их називате Јерменима то је погрдан назив који углавном користе Турци.
    Армени у Србију први пут долазе за време Косовског боја, али на страни турске војске, видевши крст на српским барјацима, прелазе на српску страну и остају у Србији до данашњег дана.
    8 километара од Сокобање подижу манастир посвећен архангелима Гаврилу и Михаилу, манастир Јерменчић.
    Најстрашнији геноцид над Арменима у османлијском царству десио се 1915. године када је убијено милион ипо Армена.
    6 година након геноцида, момак по имену Согхомон је у Берлину извршио атентат на министра унутрашњих послова Турске, Талат-пашу.
    Берлински суд га је ослободио након сведочења оних који су преживели велики Турски покољ, а након атентата он се преселио са породицом у Ваљево и по деди Маркару узео презиме Марковић.
    12. децембра 1988. године пола сата после поноћи на обали реке Камах у Јеревану срушио се авион са 7 чланова посаде који су из Београда превозили хуманитарну помоћ земљотресом разореној Арменији.
    У Јеревану је подигнут велики споменик на коме ћирилицом пише "бесмртност српским пилотима."
    Тренутно се води рат против најстарије хришћанске земља на свету
  • Džoni Vajsmiler

    29.09.2020 11:01
    KOLONIJALNA VLAST
    NARAVNO, PODRŠKA JERMENIJI.
    Nego zašto je pre neki dan AV išao u Tursku, kod onog Muse Kesedžije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.