Berlinci se spremaju za borbu protiv milijardera koji hoće da kupi 4.000 stanova

Deo stanovnika Berlina se sprema na borbu protiv novog "neprijatelja" - jednog norveškog milijardera koji se sprema da kupi gotovo 4.000 stanova u tom gradu, u kom je krov nad glavom u međuvremenu postao luksuz, piše Dojče vele.
Berlinci se spremaju za borbu protiv milijardera koji hoće da kupi 4.000 stanova
Foto: Pixabay
Švedska kompanija "Heimstaden Bostad", iza koje stoji norveški milijarder Ivar Tolefsen, najavila je da namerava da kupi 130 stambenih zgrada u Berlinu. To je najveća investicija u berlinske nekretnine otkako je Senat grada-pokrajine uveo meru kojom se onemogućava proizvoljno podizanje stanarine, navodi Dojče vele.
 
To su ukupno 3.902 stana, 208 poslovnih prostorija i 321 parking mesto. Sve to za 830 miliona evra.
 
Na ljutitu reakciju nije trebalo dugo čekati. Deo građana Berlina je u stalnom sukobu sa investitorima, zato što su cene stanarina u gradu za poslednjih desetak godina udvostručene.
 
Situacija je slična i u drugim nemačkim metropolama, ali je problematično to što je cena stanovanja u Berlinu uvek bila mnogo niža, s obzirom da su građani Berlina uvek zarađivali manje od nemačkog proseka, navodi Dojče vele.
 
Stanovnici objekata koje namerava da kupi norveški milijarder Tolefsen, inače poznat kao ljubitelj ekstremnih sportova, već su se pobunili i od gradskih vlasti traže da iskoriste pravo prednosti pri kupovini.
 
Kompanija "Heimstaden Bostad" garantuje da je njen poslovni model "orijentisan prema klijentima".
 
"Mi imamo dugoročne planove. Nikada ne kupujemo da bismo skuplje prodali. Naprotiv, mi ulažemo u objekte i sarađujemo sa stanarima, političkim akterima i zajednicama na stvaranju ugodnih i održivih četvrti za berlinsko tržište", rekao je direktor kompanije Patrik Hol.
 
Za njih je ova kupovina nešto poput ulaznice na nemačko tržište, navodi Dojče vele. Kompanija poseduje stanove širom Evrope i do sada, kako kažu, nije bilo sukoba sa stanarima.
 
Ali i pored takvih uveravanja, mnogi stanari su sumnjičavi.
 
"To su samo prazne reči u koje ne možemo da se pouzdamo", kaže Jagna Anderson iz inicijative "Pet kuća". On prepričava iskustva stanara kuća koje su u vlasništvu ove kompanije u Oslu i Malmeu. Oni, kako tvrdi Anderson, kažu da se vlasnik baš ne brine kada je u pitanju održavanje zgrada.
 
Anderson već priprema proteste i nastoji da mobiliše i druge stanare. Ali, za sada je poznato samo 16 od 130 zgrada koje "Heimstaden Bostad" namerava da kupi.
  • Nomad

    29.09.2020 12:55
    Kupe, pa će da izdaju Arapima u cilju "kulturnog obogaćivanja i tolerancije".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet