Fudbalski klubovi traže finansijsku podršku države, premijer Albanije ih glatko odbio jer "fudbal je industrija"

Premijer Albanije Edi Rama je odbio zahteve fudbalskih klubova koji bojkotuju utakmice, zahtevajući veću finansijsku podršku države.
Fudbalski klubovi traže finansijsku podršku države, premijer Albanije ih glatko odbio jer "fudbal je industrija"
Foto: Pixabay
Rama je rekao da je fudbal nezavisan i da klubovi mogu da nastave bojkot ako žele.
 
"Vlada nema obaveze prema fudbalu. Fudbal je industrija", rekao je Rama.
 
Rama je naveo da je novim zakonom o sportu, po kom su igrači dve godine oslobođeni plaćanja poreza na prihod i po kom je porez na dodatu vrednost za ulaganje u sport šest odsto, "učinjeno sve što je moguće, što je razumno i isplativo za zemlju i fudbal".
 
Albanski fudbalski klubovi bojkotuju novu sezonu već tri nedelje, a igrači su obećali da neće igrati dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.
 
Fudbalska profesionalna liga (FPL) podržala je bojkot klubova. FPL je zatražila od vlade da oslobodi igrače plaćanja poreza na prihod do 10 godina, da se smanji porez na dodatu vrednost za sve fudbalske ekonomske aktivnosti sa 20 na šest odsto i da se izradi novi zakon o sponzorstvu.
 
Svakog vikenda timovi izlaze na teren, kapiteni pročitaju poziv Vladi da ih podrži, i onda napuste teren. FPL i Fudbalski savez Albanije podsetili su premijera da je pre 18 meseci obećao da će podržati klubove koji su u finansijskim teškoćama.
 
"FPL je odlučna da nastavi bojkot i planira masovan protest fudbalera 10. oktobra", navodi se u saopštenju izdatom posle svog sastanka, a pre obraćanja Rame.
 
"Zašto bi fudbaleri bili oslobođeni plaćanja poreza deset godina. Uz sve dužno poštovanje, ali šta oni rade više od vas", pitao je Rama novinare.
 
Premijer je kritikovao vlasnike što bi da "svoje klubove oslobode finansijskih obaveza koje duguju državi, da bi imali (novca) za svoje druge poslove".
  • dno kace

    30.09.2020 09:34
    Albanija je odavno zabranila rad kladionicama i ukinula finansiranje fudbalskih klubova. Albanija je za nas ozbiljna država, zaboravite na predrasude iz prošlosti. Srbija je danas najzaostalije i najprimitivnije društvo u Evropi.
  • Darko

    30.09.2020 08:41
    Bravo, to je čovek.
    Ne ovi naši beskičmenjaci, ni obraza ni srama.
  • Bole

    30.09.2020 08:22
    Albanija nas je odavno prestigla po društvenoj svesti. Kod nas, Vođa izjavljuje da navijačima ne može ništa, a za rukovodstvo klubova niko ne sme ni da ga pita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet