Sahranjen emir Kuvajta, njegov polubrat imenovan za novog vladara

Šeik Sabah, emir Kuvajta koji je preminuo u 92. godini, sahranjen je u sredu, a njegov polubrat Navaf el Ahmad el Sabah ustoličen je kao novi vladar.
Pokojni Sabah smatra se arhitektom spoljne politike modernog Kuvajta, jer je zemlja istovremeno veliki saveznik SAD i Saudijske Arabije, a ima i dobre odnose sa rivalskim Iranom.
 
Na sahrani su bili samo najbliži, što je mera uvedena kako bi se izbegla gužva zbog epidemije koronavirusa.
 
Novi emir, koji ima 83 godine, položio je zakletvu u parlamentu, koji je proglasio nacionalnu žalost od 40 dana zbog smrti Sabaha.
 
Šeik Navaf je peto dete šeika Ahmeda el Džabara el Sabaha, koji je vladao Kuvajtom od 1921. do smrti 1950.
 
Navaf je 2006. godine proglašen princom prestolonaslednikom, a prethodno je bio ministar odbrane baš za vreme Zalivskog rata. Obavljao je i funkcije ministra za socijalna pitanja i rad, kao i ministra unutrašnjih poslova.
 
Analitičari očekuju da će Navaf nastaviti politiku svog prethodnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet