Španija traži odštetu od Nemačke

Španija će tražiti odštetu pošto je utvrđeno da uzrok širenja smrtonosne bakterije ešerihije koli u Nemačkoj nije krastavac uvezen iz Španije.

Španija će tražiti odštetu pošto je utvrđeno da uzrok širenja smrtonosne bakterije ešerihije koli u Nemačkoj nije krastavac uvezen iz Španije.

Španski izvoznici povrća procenjuju da su zbog 150.000 tona neprodatog proizvoda izgubili preko 200 miliona evra. Od smrtonosnog soja crevne bakterije do sada je umrlo 18 ljudi, među kojima samo jedan van Nemačke, a preko 2.000 ljudi je inficirano.

Naučici koji rade na otkrivanju izvora zaraze, od kada je potvrđeno da to nisu krastavci uvezeni iz Španije, tvrde da su otkrili nove detalje u vezi sa smrtonosnom bakterijom, ali ne i rešenje za zarazu koja se širi Nemačkom. "Utvrdili smo da se radi o novom soju bakterije, o vrsti patogena koja do sada nije bila identifikovana. Uskoro ćemo doći do brojnih, ali konačnih zaključaka", kaže Holger Rohde, bakteriolog Univerziteta "Medikal centar Hamburg-Ependorf".

Svi oboleli su potvrdili da su pre pojave prvih simptoma jeli povrće, a u Nemačkoj je i dalje na snazi upozorenje Instituta "Robert Koh" o higijenskim standardima i izbegavanju krastavaca, paradajza i zelene salate.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet